Demonstracija najuspešnijih

EDUKACIJA NA TEME VEZANE ZA PARATEKVODO OKUPILA STRUČNJAKE I TAKMIČARE

SRPSKI PARA-TEKVONDO SAVEZ Grupni trening (www.spts.org.rs)


PUNOM PAROM U OLIMPIJSKU GODINU

U prostorijama kluba Kobra, minulog vikenda, održan je zajednički trening 11 klubova koji se bave paratekvondoom. Na trening su između ostalog bili prva Srpkinja paratekvondoistkinja koja se plasirala na Paraolimpijske igre u Japanu Danijela Jovanović i potencijalni učesnici Igara, Nikola Spajić i Marija Mičev.

Trening su vodili treneri čiji su takmičari osvojili više od 60 medalja na takmičenjima poput svetskih i evropskih prvenstava, Aleksandar Golović, Oliver Prgomet, Violeta Ićitović, Milan Divović i Bojan Todorović.

Zbog praznika, treningu nisu prisustvovali neki članovi Reprezentacije koji su najavili dolazak na sledeći trening na kojem se očekuje prisustvo više od 60 takmičara u obe discipline.

-Ovakva okupljanja jačaju jedinstvo takmičara i trenera kao i svih entuzijasta okupljenih u para-sportu. Treningu je dao podršku predsednik Srpskog paratekvondo saveza mr Miodrag Pešić koji je obišao takmičare – rekao je Todorović.


U prostorijama Galerije 73 u organizaciji Srpskog paratekvondo saveza, održano je prvo u nizu planiranih predavanja-edukacija na temu „Sport osoba sa invaliditetom – paratekvondo“. Predavanja su održana u skladu sa Strategijom razvoja za period 2020 – 2030.

Predavači najuspešnijih sportista i trenera su podelili dugogodišnja iskustva u radu sa paratekvondo sportistima, osvajačima više od 60 medalja sa evropskih, svetskih, i kontinentalnih prvenstava.

Brojnim učesnicima dobrodošlicu je poželeo predsednika Srpskog paratekvondo saveza mr Miodrag Pešić.

-Okupili smo trenere, stručnjake i naše takmičare da svi sa ovog prostora podele svoja iskustva. Od 2016. paratekvondisti su osvojili više od 60 odličja i sa njima su ljudi koji su učestvovali u tom uspehu. Ponosimo se i Danijelom Jovanović koja se plasirala na Paraolimpijske igre, a takođe računamo na još dva putnika za Japan. Trudimo se na sve načime da unapredimo ovaj sport kod nas – pekao je Pešić.

Danijela Jovanović, prva srpska paratekvondiskinja koja se plasirala za Paraolimpijske igre u Tokiju, održala je predavanje „Moj put do sna“, Danijela je trenutno druga na svetskoj rang listi, dvostruka je svetska vicešampionka i ima bronzu sa Evropskog šamionata.

-Ne mogu da dočekam odlazak. Samo da odem i da osvojim medalju. Dobro, nek ne bude baš bronzana, nek bude bar srebrna – puna sreće govori Danijela. -Korona nije zaustavila treninge, radim šest dana u nedelji. Jedino ne izlazim rute posao – kuća – trening. Sa trenerom Todorovićem radim na pripremmi za Igre, a nadam se da ću u aprilu na Evropskom šampionatu u Bugarskoj, imati priliku da vidim kako napredujemo.

Generalni sekretar Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograd Nemanja Radović je takođe bio prisutan.

-Na sve načine pokušavamo da podržimo naše članove. Pored želje da unapredimo stručni rad brojnim edukacijama, želimo da , ukažemo na načine bolje saradnje sa lokalnom samoupravom, koja bi obezbedila uspešnije finansiranje programa. Sve to ima za cilj da bude što više takmičara koji su već postigli velike rezultate na globalnom nivou – rekao je Radović.

Međunarodni klasifikator i sudija Svetske tekvondo federacije Aleksandar Golović je trener svetskih i evropskih šampiona. Održao je predavanja o klasifikacijama i pravilima o takmičenju u paratekvondou.

Sve sto radimo u jednom segmentu ima za cilj da podrži i strategija Svetske federacije, koja želi da broj takmičara stigne do 2000 u narednom periodu. Kod nas je taj cilj da dodjemo do 150 – 200. Za sad smo treći u svetu iza Rusije i Turske a njihova populacija se meri stotinama miliona. Takođe u ženskoj konkurenciji smo drugi na listi,. Uspesi su evidentni i to kod takmičara sa najvišim stepenom invaliditeta. Kao i u klasičnom tekvondou imate kategorije sa manje ili više takmičara, ali mi imamo i mnogo sportista i uspeha i u onim kategorijama gde je konkurencija izuzetno jaka – objasnio je Golović.

Pored Danijele, sportski paratekvondo računa na to da i Nikola Spajić i Marina Mičev mogu do olimpijske kvote, kao i još jedan takmičar, ali za to treće mesto konkuriše nekolko kandidata.

Profesor dr Fadilj Eminović govorio je na temu „Sport osoba sa invaliditetom“ sa osvrtom na para-tekvondo, Bojan GM Todorović, trener Danijele Jovanović o iskustvu sa para-tekvondo takmičarima, kao i Violeta Ićitović, trener svetske vicešampionke Marije Mičev, dok je Oliver Prgomet pričao o implementaciji klase P 10 na međunarodnom nivou i status klase u Srbiji. M. Nikolić

Objavljeno: 29. 12. 2020.

Izvor: SPORTSKI ŽURNAL – Sportski miks

Autor: M. Nikolić