Inkluzivni performans

DANAS NA SCENI SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA

www.laureat.rs

Inkluzivni umetnički projekat pod nazivom „Blago (u) nama“, u kojem učestvuju slepa i slabovida deca, premijerno će biti izveden danas u 14 časova na sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta. Autor i reditelj je Dejan Janković iz Beogradskog „Artepunkta“. U ovom preformansu učestvuju profesionalni, kao i slabovidi glumci amateri Milica Petrović, Lea Jevtić, Katarina Bradonjić, Ana Jovičić, Vitomir Šuljagić, Tijana Simić i Olivera Šuljagić. Nosilac i organizator ovog projekta je „Leureat“ Novi Sad.

Projekat „Blago (u) nama“ povezuje pozorišne umetnike i slabovide osobe u kreativno umetnicko istraživanje na temu ljudske sreće, a inspirisan je književnim klasikom o ljudskoj sudbini „Blago Cara Radovana“ Jovana Dučića. Autori i učesnici pokušali su da kreiraju svoju kolektivnu filozofiju življenja, zasnovanu na vlastitim iskustvima i moralnoj tradiciji starih mislilaca. Kako objašnjavaju, osobe sa invaliditetom često se susreću sa nekim stavovima okruženja koji su posledica neznanja i neinformisanosti, i to je bio motiv za pokretanje ovog projekta, odnosno želja da im se vrati samopouzdanje i samopoštovanje, i da se svi upoznaju sa njihovim potrebama i problemima.

Rad na ovom preformansu podrazumevao je od audencije za učesnike, preko čitajući i scenskih proba, časove koreografije glume i plesa, uz proces kolektivne dramaturgije, do premijere.

-Dva naizgled različita sveta (onih sa i bez hendikepa) okupiće se sa ambicijom da kroz klasik srpske književnosti „Blago Cara Radovana“ kreiraju objektivnu sliku društvene realnosti koju žive i intelektualno preispitaju stanje i probleme današnjeg čoveka, njegovog duha i života. Oslanjajući se na „carsko blago“ koje nam Dučić otkriva u svojoj knjizi, autorski tim će dati svoj lični i kreativni odraz na temu sreće ljubavi muško-ženskih odnosa prijateljstva. Samo Dučićevo delo kao i zajedničko promišljanje nateraće umetnički tim da se zapita, predoči eventualne odgovore i kreira potencijalne mogućnosti izbora za praktičnu upotrebu u široj zajednici – navode autori.

Uz oslonac na aktuelne post-dramske tendencije, reditelj predstave formom scenskog eseja pokušava da uobliči „deiluzijonistički teatar u kojem glumac ima višestruku funkciju pripovedača, tumača određenih likova, komentatora, prezentira plesača i debatbog partnera u momentima interakcije sa publikom. Svaki izvođač u ovoj predstavi imaće prilike da kroz spomenute funkcije izloži svoj individualni i kolektivni stav o tome da li je smisao ljudskog bistvovanja ostao nepromenjen i da li smo u stanju da uz društveno nametnuti životni tempo prezasićenog informacijama odvojimo bitno od nebitnog istinito od lažnog“ N. Pejčić

Objavljeno: 23. 12. 2020.

Izvor: DNEVNIK – Kultura

Autor: N. Pejčić