Beogradski maraton kvalifikaciono takmičenje za SP

Sledeće godine manifestacija u našem glavnom gradu pridružiće se seriji koju čine šest najznačajnijih svetskih maratona – u Njujorku, Bostonu, Čikagu, Tokiju, Londonu i Parizu.

Počeo 32. Beogradski maraton FOTO - B92

Sledeće godine manifestacija u našem glavnom gradu pridružiće se seriji koju čine šest najznačajnijih svetskih maratona – u Njujorku, Bostonu, Čikagu, Tokiju, Londonu i Parizu.

Beogradski maraton sapštio je da će od sledeće godine to takmičenje biti kvalifikaciono za Svetsko prvenstvo.

„Sa tradiciom dužom od tri decenije, Beogradski maraton je s razlogom postao još jedan sportski događaj po kom je naš glavi grad prepoznatljiv u svetu. „Shodno upravo toj tradiciji, masovnosti, ali i ugledu koji ima u svetskim okvirima, ovaj atletski dogadjaj od sledece godine dobiće još više na značaju“, navodi se u saopštenju.

Beogradski maraton će se 34. put u istoriji održati sledeće godine. Biće kvalifikacioni za Svetsko prvenstvo iz programa „Vorld maraton mejdžers“ serije, koje čine šest najznačajnijih svetskih maratona u Njujorku, Bostonu, Čikagu, Tokiju, Londonu i Parizu. Datum održavanja Beoagradskog maratona 2021. biće naknadno određen.

Ove godine na Beogradskom maratonu je trebalo da učestvuje rekordan broj takmičara iz sedamdeset zemalja, ali je odložen zbog pandemije.

Po ugledu na mnoge svetske organizatore održan je kao virtuelni događaj sa namerom da se sačuva tradiciji, da se nastavi sa redovnim programima, kao i da se motivišu mnogobrojni pripadnici trkačkog pokreta iz zemlje i inostranstva da ostanu aktivni. Iako je organizovan na potpuno drugačiji način, 33. virtuelni Beogradski maraton, poslužio je kao programska i medijska podloga za promociju značaja fizičke aktivnosti, zaštite životne sredine i solidarnosti sa osobama sa invaliditetom. S.R.

Objavljeno: 19. 12. 2020.

Izvor: POLITIKA – Sport

Autor: S. R.