„Oaza“ osvojila i Nemce

FILM REDITELJA IVANA IKIĆA REĐA USPEHE ŠIROM SVETA

www.journal.hr

Domaći film „Oaza“ Ivana Ikića osvojio je Nagradu za izuzetno glumačko ostrvarenje na 30. filmskom festivalu Kotbusu u Nemačkoj, javili su producenti. Žiri festivala u obrazloženju je istakao da dirljivo glumačko izvođenje ovih mladih štićenika otkriva jedinstvene osobine njihovih likova i na živ način prikazuju kompleksnost adolescentskog života oboleženog nevinošću, ljubavlju, zavisti i željom. U onlajn obraćanju prilikom prihvatanja nagrade, mladi glumci su izjavili da ih je nagrada veoma obradovala jer je njihov rad prepoznat. Ovu priliku su iskoristili da se zahvale festivalu, kao i filmskoj ekipi sa kojom su radili i sprijateljili se. Za Marijanu, Tijanu, Valentina ovo je prvo pojavljivanje na filmu, a uloge su spremali u okviru jednogodišnjeg procesa proba sa Ikićem i ekipom filma „Oaza“. Pored pometog trojca, u ostvarenju se u ostalim ulogama pojavljuje još 30-ak štićenika Doma „Sremčica“, a podršku su im pružile iskusne kolege Goran Bogdan, Maruša Majer i Draginja Voganjac. Izuzetan doprinos u realizaciji filma dao je Dom „Sremčica“. Direktorka ove institucije Marina Vidojević je izjavila da je izuzetno srećna i ponosna na uspeh koji su korisnici ostvarili i istakla je da je učešće u ovom filmu doprinelo većoj vidljivosti osoba sa invaliditetom, što predstavlja dokaz da korisnici sa intelektualnim poteškoćama mogu biti ravnopravni učesnici u društvu. „Oaza“ je neobična ljubavna priča smeštena u dom za mlade sa posebnim potrebama. Oni pokušavaju, uprkos ograničenjima da ostvare svoje želje koje u njima budi mladost i potreba za samostalnošću. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji 2020. u okviru programa „Dani autora“, gde je osvojio nagradu za Najbolji evropski film „Europa Cinemas“.

Ostvarenje nakon toga nagrađeno i na Zagreb Film Festivalu, festivalu „CinEdays“ u Skoplju, „Veliko pritajeni tigar, Skriveni zmaj“ u Pinjau u Kini i na festivalu u E Guni u Egiptu.

Prestižni filmski časopis „Variety“ film na zvao je ovo ostvarenje, provokativno realističnim i pohvalio poštovanje autora prema akterima, dok je „Screen“ , pored autentičnosti filma istakao njegovu senzitivnost.

Podrška filmskih centara

Film „Oaza“ realizovan je u koprodukciji Srbija (Sense Production), Slovenije (Tramal Films), Holandije (KeplerFilm), BiH (SCCA Pro.ba) i Francuske ( Les Films D’Antoine), uz podršku nacionalnih filmskih centara kao i fondova Evropske komisije i Saveta Evrope.

NEOBIČNA LJUBAVNA PRIČA SMEŠTENA U DOM ZA MLADE S POSEBNIM POTREBAMA.

Objavljeno: 19.12.2020.

Izvor: FRANKFURTSKE VESTI – Scena