Јавни радови у општини Нови Бечеј: Особе са инвалидитетом марљиви радници

НОВИ БЕЧЕЈ: Девет јавних радова, уз ангажовање укупно 66 особа, реализовано је претходних месеци у новобечејској општини.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Четири јавна рада за особе са инвалидитетом и један за остале незапослене спроводили су се по јавном позиву Националне службе за запошљавање, а четири по Локалном акционом плану запошљавања. Током четири месеца, у периоду од јула до новембра, ангажовани радници су одржавали јавну инфраструктуру, уређивали животну средину, и обављали социјално-хуманитане делатности и активности из области културе.

У Новом Милошеву је петоро радника са евиденције незапослених уређивало центар села, парк, игралишта, просторе око јавних установа и објеката, и дворца Карачоњи, а санирали су и дивље депоније. Такође, три особе са инвалидитетом су се бавиле одмуљавањем и чишћењем пропуста атмосферске каналске мреже, чишћењем гробаља и другим пословима који су допринели унапређењу јавне и комуналне инфраструктуре.

– На локацијама у Новом Бечеју и Куману 12 особа са инвалидитетом је одржавало и обнављало јавну инфраструктуру. Они су били ангажовани на одржавању мобилијара, зелених површина, дечјих игралишта, спортских терена, аутобуских стајалишта… – каже саветница за планирање каријере у зрењанинској филијали Националне службе за запошљавање Александра Штрбац.

Дом за одрасла лица „Свети Василије Острошки“ из Новог Бечеја је добио средства за реализацију пројекта „Да будемо корисни“, у који су биле укључене три особе са инвалидитетом. Та лица су била додатна радна снага у оквиру портирске службе, амбуланте за физиотерапију и у пластеницима.

-„За боље сутра“ је четврти пројекат у који су биле укључене особе са инвалидитетом, а активности су из области културе. Подносилац и извођач јавног рада, Удружење грађана „Еквалис“, конципирало је пројекат као анкетно истраживање. Три лица са евиденције незапослених имала су задатак да обаве анкетирање 400 особа из популације којој и сами припадају, како би се дошло до података које су потребе ове циљне групе у вези са културним догађајима, те осмислили програми који задовољавају те потребе – објашњава Штрбац.

Она додаје да сви ови јавни радови стварају могућност за запошљавање особа са инвалидитетом.

– Запослење и редовни приходи важни су за ову популацију, као једну од рањивих група на тржишту рада. Такође, у свакој локалној заједници, у којој се одвијају јавни радови, сензибилише се јавност о потреби радног ангажовања ових особа. Као марљиви и дисциплиновани радници они увек оставе добар утисак, те очекују да буду укључени у јавне радове сваке године – истиче Александра Штрбац.

Када је реч о јавним радовима по Локалном акционом плану запошљавања, месне заједнице Кумане, Бочар и Нови Бечеј креирале су пројекте чији је циљ унапређење јавне и комуналне инфраструктуре и заштита животне средине. Четврти јавни рад је био еколошког карактера, а подносилац и извођач је било Удружење грађана „Центар за одрживост заједнице“ из Новог Бечеја.   

Ж. Балабан

Пројекат „Правовремено и непристрасно у Новом Бечеју” реализује Дунав продукцијаа суфинансира Општина Нови БечејСтавови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

Objavljeno: 13. 11. 2020.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Ž. Balaban