Uhvati film od 23-27.9. u KCNS

Međunarodni 18. filmski festival Uhvati film održaće se od 23-27. septembra od 18h u Kulturnom centru Novog Sada. Kao i prethodnih godina, ulaz je besplatan za sve posetioce.

Uhvati film 18. put menja perspektive!

Međunarodni 18. filmski festival Uhvati film održaće se od 23-27. septembra od 18h u Kulturnom centru Novog Sada. Kao i prethodnih godina, ulaz je besplatan za sve posetioce.

Festival će svečano biti otvoren u sredu 23. septembra od 18h performansom Tanje Josić i Novaka Josić „Prožimanje“, nakon kojeg slede projekcije dva nagrađena prošlogodišnja filma – italijanski „Nezaboravno“ i španski „Kreveti drugih“ (projekcije su namenjene za starije od 16 godina). Specijalna gošća na svečanom otvaranju biće i Iva Plemić Divjak, ovogodišnja članica žirija festivala Uhvati film. Ona nam pravo u Novi Sad donosi nagradu sa upravo završenog Sarajevo film festivala – Nagradu Srce Sarajeva koju je njen film „Merry Christmas, Yiwu“ osvojio kao najbolji dokumentarni film.Od četvrtka 24. do nedelje 27. septembra od 18h čekaju nas premijerne projekcije kratkometražnih filmova koji menjaju perspektive. Od ukupno 417 filmova pristiglih na konkurs, stručnu selekciju prošlo je 30 filmova iz 17 zemalja sveta. Neki govore o uobičajnim temama: ljubav, ljudski odnosi, sport, ples,svakodnevne radosti i izazovi,  … Drugi pak otvaraju zabranjene i skrajnute teme: nasilje, odbacivanja, višestruka diskriminacija. Zajedničko im je što ne ostavljaju ravnodušnim i u umovima posetitelja menjaju  perspektive. Spisak svih filmova sa opisima dostupan je OVDE.

Odmah nakon projekcija filmova, svakodnevno nas očekuju tematske tribine.

četvrtak, 24. septembar: rezervisan je za tribinu „Umetnici koji menjaju perspektive“, o tome kako rad umetnika može doprineti promeni društvene svesti, a ujedno i boljem položaju osoba sa invaliditetom.

petak, 25. septembar: diskutujemo o mladima na tribini „Mladi koji menjaju perspektive“. Sa nama će razgovarati članice Kluba studenata Specijalne rehabilitacije i edukacije Medicinskog fakulteta Novi Sad. One će objasniti svoje motive za odabir profesije i kako svoje teorijsko znanje pretvaraju u praktični rad. U zajedničkoj razgovoru sa publikom, doći ćemo do odgovara – da li mladi danas zaista ruše predrasude?

subota, 26. septembar: govorimo o našim dragim volonterima – „Volonteri koji menjaju perspektive“. Koliko je važno na jednom ovakvom Festivalu imati sjajnu mladu ekipu, spremnu da pomogne u svakom trenutku?

nedelja, 27. septembar: zatvaramo 18. poglavlje Uhvati film festivala pričom o „Festivalu koji menja perspektive“. Uhvati film festivalu. Da li smo i kako menjali perspektive svih ovih godina? Koje uspomene sa Uhvati film festivala su nam najdraže?

Celokupan program Festivala po danima dostupan je OVDE.

Festival je pristupačan gluvima – govorni segmenti će se prevoditi na znakovni jezik, a filmovi su titlovani. Festival će se održati u skladu sa poštovanjem svih epidemoloških mera koje je propisala Republika Srbija, zarad suzbijanja epidemije virusa covid-19.

Uhvati film jedini je regionalni filmski Festival o invalidnosti. Već 18. godinu uspešno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa; od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit; od 2017. u Banjoj Luci pod vođstvom Humanitarne organizacijePartner i u Kotoru u realizaciji ART 365 iz Podgorice. Održava se širom regiona  sa jedinstvenim ciljem: informisanja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom, čime se utiče na promene u stavovima ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, te stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Festival se realizuju u okviru Kaleidoskopa kulture, jednog od najvećih programskih lukova projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“. Ovogodišnje izdanje podržali su: Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Erste banka Srbije.

Marijana Ramić

koordinatorka pr aktivnosti

Tel. 064-33-40-139

pr.uhvatifilm@gmail.com

marijanaramic@gmail.com

http://uhvatifilm.org/

Izvor: Uhvati film festival (pr.uhvatifilm@gmail.com)