У НИШУ ОДРЖАН ТУРНИР КОШАРКЕ У КОЛИЦИМА – ЈОШ ЈЕДНА ПОБЕДА НАД ИНВАЛИДИТЕТОМ

Под покровотељством Града Ниша, први пут је у Нишу организован један турнир кошарке у колицима.

Трофеј Наис 2019 - постер

Под покровотељством Града Ниша, први пут је у Нишу организован један турнир кошарке у колицима. На турниру су учествоваје три екипе: ККК „Наис“ – Ниш, ККК „Дунав 2016“ – Апатин (иначе актуелни вицешампион државе) и ККК „Деспорт“ – Београд.

Иако је резултат био у другом плану, треба напоменути да је екипа из Апатина оправдала улогу апсолутног фаворита и победила у уводној утакмици екипу домаћина 53:33 и екипу из престонице са 57:30. У последњој и најзанимљивијој утакмици турнира видела се изједначена борба. Екипе ККК „Наис“ и ККК „Деспот“ су прве три четвртине одиграли нерешено, док је утакмица „преломљена“ у последња три минута у корист борбених гостију за коначан исход 36:31.

Оцена свих гостију је да је Ниш био сјајан домаћин, како и се и очекује када се гостује на југу Србије. Фаворизовани гости са Севера Бачке, победници првог турнира Трофеј Наис 2019. Желе да узврате Нишлијама за домаћинство.

„Захваљујем се домаћину на позиву и нека очекују позив за турнир код нас у Апатину. Радујем се новим клубовима, теренима и халама. ККК „Наис“ је овим турниром направио јак организациони искорак, јер сама организација турнира је јако комплексна. У Нишу су сјајни услови за тренинге, имају одличног тренера Хаџовића и подршку локалне самоуправе. Ако овако наставе, следеће године ће утакмица нашег тима са домаћином бити много неизвеснија. „ – рекао је Душан Батало, један од најбољих играча ККК „Дунав 2016“ и репрезентативац Србије.     

ККК „Деспот“ је ове јесени други пут „укрстио копља“ са ККК „Наис“. На турниру у Бијељини Нишлије су биле боље, а на турниру Трофеј Наис 2019. „Деспоти“ су се реванширали.

„Нама који смо новајлије у лиги, свака је утакмица добродошла, стиче се искуство, посебно они играчи који су пре неколико месеци почели да тренирамо. Овај турнир је одлична увертира за предстојећи викенд када креће лигашко такмичење“. рекао је Немања Вукашиновић, најбољи играч ККК „Деспот“ и репрезентативац Србије.

Миљан Хаџовић, тренер ККК „Наис“, није крио задовољство, јер је циљ турнира испуњен – а то је промоција кошарке у колицима у Нишу.

„Један леп турнир и дружење су за нама. Представили смо Нишлијама овај диван спорт. Поставили смо Ниш на светску мапу кошарке у колицима. Четири наша играча су први пут играли утакмицу, одиграли су одлично с обзиром на неискуство. Наш клуб има будућност, организациону и играчку.“ – рекао је Миљан Хаџовић, који се опробао и у улози играча. 

Капине Братислав Костић је имао на крају турнира помешана осећања, понос због премијере и сјајне организације, али и благо разочарење због пораза. Ипак, слаже се са свим актерима турнира да је најбитније било промовисати кошарку у колицима као једину игру за осoбе са физичким инвалидитетом у Нишу.

„Сви у ККК „Наис“ су подједнако заслужни за организацију турнира, управа, тренери и играчи. Показало се да је вредело, јер је све било организовано одлично. Пораз од пријатеља из престонице је можда мало разочарење, али су они мање грешили од нас, што се види по резултату. Надам се да је публика уживала, али да ће нам се нови играчи придруже.“ – рекао је капитен Братислав Костић.

Први човек ККК „Наис“, Марко Александровић, није крио задовољство што је домаћинство и организација турнира прошла беспрекорно, али и подвлачи оргомну помоћ Града Ниша.

„Овај турнир је одржан уз велику помоћ града Ниша. Захваљујем се градоначелнику Ниша, г. Дарку Булатовићу, већнику за спорт, Браниславу Качару, секретару Секретаријата за омладину и спорт, Саши Шагрићу и шефу Одсека за спорт, Предрагу Јанчићу.“ – рекао је председник ККК „Наис“, Марко Александровић.

Већ у суботи креће првенство Србије у кошарци у колицима. Први турнир се игра у Параћину, домаћин је ККуК „Тигар“, а противници ККК „Наис“ биће шампион државе, ККК „Сингидунум“, и ККК „Деспорт“, оба из Београда.

Izvor: Prof. dr Marko Aleksandrović (marko.aleksandrovic@gmail.com)