Жабаљ домаћин шесте Специјалне олимпијаде

Шеста по реду Специјална олимпијада „Игре без граница“, одржана је у жабаљској спортској хали…

Фото: Б. Рашић

ЖАБАЉ: Шеста по реду Специјална олимпијада „Игре без граница“, одржана је у жабаљској спортској хали, пред пуним трибинама деце из вртића и основне школе, у организацији Удружења родитеља и хранитеља деце и одраслих са инвалидитетом „Алтруист“, а под покровитељством Општине Жабаљ и општинског Спортског савеза.

Више од стотину учесника симболично се такмичило у четири дисциплине – куглање, полигон и убацивање лопте у кош, гађање подне мете и „сађење и скупљање кромпира”, односно игра за коју у „Алтруисти” кажу да је печат њиховог рада, јер захтева тимски рад и прилагођена је особама са сметњама у развоју.

Учествовало је десет екипа са око 110 такмичара, са менторима и васпитачима, који су дошли из Новог Сада, Суботице, Зрењанина, Вршца, Темерина, Србобрана, Титела и  Куле, а дочекале су их две екипе домаћина из Жабља – Удружење „Алтруист“ и Дневни центар Жабаљ. Прво место освојила је екипа Удружења за церебралну и дечју парализу „Пријатељи Титела“, другопласирани су такмичари Удружења за помоћ МНРО „Бисер“ из Србобрана, а треће место освојили су домаћини из „Алтруиста“.

Стручна радница „Алтруиста“ педагошкиња Данијела Проле истакла је да је манифестација важна, колико за учеснике са одређеним инвалидитетом, тако и за децу уредног развоја, а подршка од вртића и основне школе, чија су деца присуствовала, показала је да је инклузија добила смисао.

– Повезујући се на тај начин, стварамо друштво које прихвата различитости и онда можемо рећи да имамо праву инклузију на делу, која треба да се спроводи у редовним токовима живота, јер особе са инвалидитетом заслужују да не морају да се интегришу у друштво, већ да се друштво приклони њима – казала је Проле.

Све активности манифестације организоване су плански, за подстицање развоја моторике, односно акценат је на развоју крупне моторике. Осим самих организатора и помоћи родитеља корисника „Алтруиста“, одржавање олимпијаде су помогла и пољопривредна газдинства и предузетници из општине, а педесетак волонтера из жабаљске Средње школе „22. октобар“ дали су несебичан допринос, као и сваке претходне године.

Средњошколка Мирослава Трнинић каже да ће увек наћи времена за своје, како их зове, алтруисте, јер је и сама одрастала са децом са сметњама у развоју, а у том периоду нису постојала удружења тог типа и ретко ко је, осим родитеља, време посвећивао њиховим потребама и жељама, док њена другарица Теа Нађ има нешто другачије објашњење. -Мотивише ме њихова ведрина и ведар поглед на свет, а волим их зато што знају истински да воле и сваком ће пружити руку – рекла је Теа.        

Чланови „Алтруиста“ су поносни зато што су успели да  организују догађај који је уврштен у десет манифестација од значаја за Србију, са циљем да пошаљу снажну поруку друштву колико је важно укључивање особа са инвалидитетом у редовне животне токове.

М. Рашић

Objavljeno: 23. 10. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Rašić