НАИС ОДИГРАО ПРВИ ТУРНИР – ИСТОРИЈА НИШКЕ КОШАРКЕ У КОЛИЦИМА ИСПИСАНА

Протеклог викенда је у Бијељини одржан турнир кошарке у колицима – PENNY GASTRO PUB CUP.

Zajednicka fotografija

Протеклог викенда је у Бијељини одржан турнир кошарке у колицима – PENNY GASTRO PUB CUP. Поред домаћина, екипе ККК „Бијељина“ учествовали су београдски „Деспот“ и нишки „Наис“. За „Деспот“ и „Наис“ су то биле прве званичне утакмице.

Иако је резултат за све учеснике турнира био у другом плану, треба напоменути да су „Наисовци“ изгубили од искусне „Бијељине са 56:44, а у врло занимљивом мечу пуном преокрета добили „Деспот“ са 45:40. „Бијељина“ је победила „Деспот“ са 49:29. Победник турнира домаћа екипа, другопласирана је била екипа из Ниша, а трећепласирани је био клуб из престонице.

 „Наис“ је наступао у следећем саставу: Александар Динић, Владан Милинковић, Марко Александровић, Бобан Станковић, Жељко Ликић и Перо Савић. Тренери су били: Миљан Хаџовић и Ања Лазић, иначе чланови стручног штаба решрезентације Србије.

Нишка екипа је боравила у Бијељини два дана, а домаћин турнира, ККК „Бијељина“, покрила је све трошкове. Овај клуб је у последњих петнестак година дао доста репрезентативаца Србије, а пре неколико месеци је и донирао колица екипи „Наиса“.   

„Захваљујем се представницима ККК „Бијељина“ на дивном гостопримству. Од њих учимо кошарку у колицима, али и како помагати другоме. Исписали су историју наше кошарке у колицима, јер су омогућили да сва клуба одиграју своје прве утакмице и свој први турнир. То никада нећемо заборавити“. – рекао је Марко Александровић, први човек нишког клуба.

На турниру у Бијељини због здравствених проблема није кренуло четири играча (капитен Братислав Костић, Славен Нонковић, Дејан Шимандли и Дарко Живковић), али је тренер Хаџовић могао да стекне увид о стању форме неких играча свог тима.

„Домаћини су мајстори кошарке у колицима, спорту који међу популацијом особа са инвалидитетом у Семберији има најдужу традицију. Иако смо били некомплетни, стекли смо увид у оно шта нас чека током предстојеће лиге. Искуство више него добродошло. Али, мора да наставимо да радимо“. – изнео је свој суд Миљан Хаџовић, тренер „Наиса“.

Повремени репрезентативац Србије, Александар Динић, презадовољан је што је део историје свог клуба.

„Дошли смо у Бијељину да стичемо искуство и да учимо. Стекли смо и нова пријатељства. Управо је та социјализација сврха спорта са инвалидитетом. Овим путем позивам све особе без обзира на инвалидитет да нам се придруже и упознају најлепши спорт на свету – кошарку у колицима“. – рекао је Александар Динић.

Захваљујући компанији спортске опреме MEMORIS из Ниша, „Наис“ је у Бијељини наступао у два различита комплета дресова.

Prof. Marko Aleksandrović, Ph.D.
Faculty of Sport and Physical Education
Čarnojevićeva 10A, 18000 Niš
Serbia
www.fsfv.ni.ac.rs

др Марко Александровић, ред. проф.
Факултет спорта и физичког васпитања
Чарнојевићева 10А, 18000 Ниш
Република Србија
www.fsfv.ni.ac.rs

Izvor: Marko Aleksandrović (marko.aleksandrovic@gmail.com)