„VRABAC“ RADI PUNOM PAROM Traži se mesto više, a evo kako je izgledala prva vožnja ekološkim vozilom (VIDEO)

Prva vožnja u 11.15, polazak ispred „Ruskog cara“ i gradski čelnici koji su „probili led“ dok okupljeni sugrađani s oduševljenjem gledaju novo vozilo i nestrpljivo čekaju svoj red.

FOTO: O. BUNIĆ / RAS SRBIJA

Prva vožnja u 11.15, polazak ispred „Ruskog cara“ i gradski čelnici koji su „probili led“ dok okupljeni sugrađani s oduševljenjem gledaju novo vozilo i nestrpljivo čekaju svoj red. Danas (31. avgusta) je zvanično počeo sa radom „Vrabac servis“, novo ekološko vozilo koje će Beograđane i strance prevoziti – besplatno.

Nešto pre 11 sati veliki broj ljudi počeo je da se okuplja u centru grada spremno čekajući plavog „vrapca na točkovima“. Kako javlja naša reporterka sa lica mesta, mahom su tu stariji sugrađani.

Sugrađane je, pre početka vožnje, predsednik skupštine grada Beogada Nikola Nikodijević, podsetio kako tačno funcioniše ovo novo vozilo. Od toga da će se kretati kroz pešaku zonu i da je vožnja potpuno besplatna, preko objašnjavanja koje su trase i da je ruta duga 2,2 kilometara, do toga da ima osam stanica i da je ekološko vozilo čijim korišćenjem se pokazuje briga za životnu sredinu.

Građanima se obratio i pomoćnik gradonačelnika Andrija Mladenović koji je podsetio da je jedno od vozila „Vrabac servisa“ osposobljeno i za vožnje osoba sa invaliditetom.

– Počeli smo pre dve godine zajedno, a danas je Beograd dobio četiri vozila na električni pogon. Vozila su osposobljena da voze putnike u pešačkim zonama, ali i u aktivnom saobraćaju. Imamo i jedno vozilo koje je predviđeno za lica u invalidskim kolicima – kazao je Mladenović okupljenima.

Svečanom puštanju u rad servisa prisustvovao je i Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije kompanije NIS, koja je sa Udruženjem „Moja Srbija, moj izbor“ realizovala projekat nabavke četiri vozila na električni pogon.

– NIS je kao društveno odgovorna kompanija prepoznao da nije moguć razvoj naše kompanije bez razvoja zajednice u kojoj poslujemo. Mi poslujemo u čitavoj Srbiji, ali, za naše poslovanje Beograd je posebno važan grad. Takođe, već 10 godina imamo program saradnje sa Gradom Beogradom, imamo niz različitih projekata čiji je cilj poboljšanje kvaliteta života naših građana. Za nas je mogućnost da doprinesemo daljem razvoju Beograda privilegija i sigurno je da ćemo u tom pravcu nastaviti da sarađujemo sa našim partnerima – rekao je tom prilikom Vadim Smirnov.

Sa okupljenima je utiske podelila i jedna od predstavnica Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije koja je danas koristila uslugu „Vrabac servisa“.

– U Beogradu živi više od 200.000 osoba sa invaliditetom različitih kategorija. Takođe, tu žive i stariji sugrađani. Ovo vozilo će biti korisno ne samo za nas koji koristimo ili invalidska kolica ili imamo teškoće u kretanju, već i za starije sugrađane, ali i za majke sa decom. Vrlo važno i za turiste koji ovde dolaze. Ovo je jedna jako dobra i pohvalna stvar – rekla je ona.

Potom su Nikodijević i Andrija Mladenović zauzeli prva mesta i krenuli u vožnju gradom. Mesta za sve sugrađane nije bilo, te su oni sačekali da se „vrabac“ vrati po njih.

Ako je suditi po broju pristiglih sugrađana, vozači „Vrabac servisa“ danas neće imati ni minut predaha.

Obuka za vozače GSP-a

Kako je napomenuo Andrija Mladenović, zahvaljujući saradnji sa Filološkim fakultetom, organizovan je poseban kurs engleskog jezika za vozače GSP-a koji će biti za volanom „Vrabac servisa“ što će posebno doprineti kvalitetu ove usluge.

———————————–

SUTRA KREĆE S RADOM „VRABAC SERVIS“ Ovo su najvažniji podaci o besplatnoj ekološkoj liniji

Postavljeni TOTEMI sa spiskom stanica za „VRABAC SERVIS“

DŽABE PREVOZ U BEOGRADU „Vrabac“ kreće 31. avgusta, linija duga 2,5 km, sa osam stanica, a ovo će mu biti TRASA

————————————

Objavljeno: 31. 08. 2019.

Izvor: www.blic.rs

Autor: M. Vranić

„VRABAC“ RADI PUNOM PAROM Traži se mesto više, a evo kako je izgledala prva vožnja ekološkim vozilom (VIDEO) – www.blic.rs

PREDLOG „Vrabac servis“ da se uvede i u krug Kliničkog centra – www.blic.rs

ŠIRI SE „VRABAC SERVIS“ Grad već razmišlja da kupi još vozila – www.blic.rs