PODVIG MARATONCA: Jednom rukom preplivao 13,2 kilometra

Radisav Pantović (62) plivao za neobičan rekord na Savi kod Šapca.

Foto A. Delić

Radisav Pantović (62) plivao za neobičan rekord na Savi kod Šapca. Ovim poduhvatom podržao paraolimpijce i osobe sa invaliditetom.

POZNATI maratonski plivač Radisav Rale Pantović (62), na Savi kod Šapca, u četvrtak je za tri sata i 36 minuta, jednom rukom preplivao 13,2 kilometra od sela Drenovac do plaže Stari grad. Na ovaj neobični poduhvat, tehnikom koju je usavršio u rodnom Trsteniku, odvažio se i lane, kada je Savom plivao osam kilometara, a godinu ranije na Zapadnoj Moravi preplivao je nešto više od šest kilometara.

Motornim čamcem pratila ga je desetočlana ekipa, koja ga je istovremeno i čuvala i bodrila da istraje na vrlo teškoj stazi, pošto se Pantović borio za rekord. Posebnu podršku u Šapcu je dobio od ovdašnjeg proslavljenog maratonca i svetskog šampiona Vojisava Mijića, koji je veliku plivačku slavu zavredeo preplivavši Lamanš.

– Imali smo malih tehničkih problema na početku, pošto je zapelo oko duvanja vojnog čamca, ali Bogu hvala sve drugo je u najboljem redu. Rale je plivao kao zmaj, Sava je topla, a dan kao stvoren za boravak u vodi i na vodi – rekao nam je pred dolazak u cilj Mijić, koji je do kraja bdeo nad Pantovićem.

– Bolje je nego prošle godine, jer sam upoznao vašu lepu Savu – rekao je Pantović za „Novosti“ po izlasku iz reke. – Sve je proteklo po planu i mnogo lakše nego što sam očekivao. Ovo je, ipak, mnogo drugačiji način plivanja, a moja ideja bila je da podržim paraolimpijce i osobe sa invaliditetom.

Sava je, kaže, mnogo mirnija od njegove Morave, posebno ovih vrelih dana. Olakšavajuća okolnost bila je i visoka temperatura vode koja je dostigla čak 27 stepeni, pa je mogao da se prepusti reci.

Ovaj maratonac, koji je u karijeri preplivao skoro 4.000 kilometara, veoma je vešt u vodi. Prijatelji kažu da je to zato jer je rođen i odrastao na obali Morave, a njegov otac Božidar, poznati zanatlija, koji je radio na Belom dvoru, bio je i skakač u vodu i strastveni ribolovac.

Objavljeno: 31. 08. 2019.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: A. Delić