Kada će deca sa smetnjama u razvoju dobiti odgovarajuće prostorije u Aranđelovcu

Pet godina roditelji dece sa smetnjama u razvoju u Aranđelovcu, čekaju novi objekat za Dnevni boravak.

Pet godina roditelji dece sa smetnjama u razvoju u Aranđelovcu, čekaju novi objekat za Dnevni boravak. Iz Opštine kažu da će se problem rešiti i da će dnevni boravak – i za decu i za odrasle – ipak biti izgrađen.

Sedam godina, osam sati dnevno, petnaest korisnika Doma provodi u 70 kvadrata. Najmlađi ima 12, a najstariji 51 godinu. Opština sa Centrom za socijalni rad obezbeđuje pet miliona dinara godišnje za prevoz korisnika, plate za zaposlene, zakup.

„Nemamo individualne prostorije za adekvatan rad, za neke druge projekte, jer je naš osnovni problem prostor, što su deca u ovoj jednoj prostoriji“, ističe Ksenija Filipović, defektolog. „Ova usluga znači deci u smislu poboljšanja kvaliteta njihovih života, ali i kvaliteta života i njihovih porodica.“

Sa korisnicima rade defektolozi i vaspitači, ima i para za neke ozbiljnije projekte kao što je opremanje zvučne sobe, ali nema odgovarajućeg prostora.

„Upravo se radi urbanističko rešenje za izradu sa idejnim projektom“, rekao je Bojan Radović, predsednik Opštine Aranđelovac, „kada to bude završeno, idejni projekat, krenuće se u izradu glavnog projekta, a posle toga u raspisivanje tendera kako bi izgradili jedan prelepi projekat.“

Na novoj lokaciji, kako je rečeno, moći će da bude primljeno i dvostruko više korisnika, svi zaposleni radiće puno radno vreme, a Opština će i dalje finansirati rad boravka.

Objavljeno: 03. 09. 2019.

Izvor: Ilija Rakić

Izvor: www.rts.rs

Autor: Bojana Delibašić