„Benefiti zapošljavanja osoba sa invaliditetom“

U narednim mesecima na stranicama našeg nedeljnika realizovaćemo projekat „Benefiti zapošljavanja osoba sa invaliditetom“ koji sufinansira Grad Užice.

U narednim mesecima na stranicama našeg nedeljnika realizovaćemo projekat „Benefiti zapošljavanja osoba sa invaliditetom“ koji sufinansira Grad Užice. Tema tekstova biće inkluzija u zapošljavanju – problemi, prepreke, predrasude koje su vezane za inkluziju zapošljavanja, ali i primeri dobre prakse.

Podaci iz istraživanja koja smo obavili interno ukazuju da stavovi javnog mnjenja o inkluziji zapošljavanja osoba sa invaliditetom još uvek imaju distancu prema zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Mnoge osobe sa invaliditetom koje su sposobne za rad ipak su nezaposlene – čak i do 80%. Najčešći razlog ove nezaposlenosti je pogrešna predstava poslodavca da osobe sa invaliditetom nisu sposobne za rad i zato im nerado pružaju mogućnost zaposlenja (ILO, 2001).

Većina pripadnika opšte populacije građana Srbije ima u svom okruženju makar jednu osobu sa invaliditetom koja je sposobna da svojim radom uz pomoć društvene zajednice ostvaruju sredstva za život. Ali i pored toga građani su malo informisani o ovoj populaciji stanovništva, te im kao glavni kanal informisanja o ovoj grupaciji služe mediji. Čak 70″ kao kanal informisanja o zapošljavanju osoba sa invaliditetom koristi televiziju, radio, novine ili Internet.

Ako se uzme u obzir da su mediji glavni izvor preko koga se građani informišu o zapošljavanja osoba sa invaliditetom i mogućnostima njihovog zapošljavanja, mišljenja smo da će afirmativno, istinito i objektivno izveštavanje o inkluziji u zapošljavanju osoba sa invaliditetom, problemima i potrebama, doprineti podizanju svesti Užičana, ali i građana sa teritorije Zlatiborskog okruga gde se nedeljnik Vesti distribuira. Kroz projekat ćemo akcenat staviti na činjenicu koja se često zaboravlja – da inkluzija između ostalog ima za cilj i programa Nacionalne službe za zapošljavanje stimuliše poslodavce za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Opšti cilj projekta je unapređenje inkluzije u zapošljavanju, posebno zapošljavanju mladih osoba sa invaliditetom.

Z. Đoković

PROJEKAT VESTI „BENIFITI ZAPOŠLJAVANJA OSOBA SA INVALIDITETOM“ SUFINANSIRA GRAD UŽICE.

STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Objavljeno: 09. 08. 2019.

Izvor: VESTI, Užice – Bez naslova

Autor: Z. Đoković