Loznica: Nove fabrike donele radna mesta

Sa nekoliko programa u saradnji sa državom, grad je stvorio dobru sredinu za život mladih;

Podrška predsednika Srbije u razvoju lozničkog kraja

Sa nekoliko programa u saradnji sa državom, grad je stvorio dobru sredinu za život mladih; Novčana podrška pri osnivanju porodice, kupovina kuće u okolnim selima.

Malo koji grad se poput Loznice može podičiti činjenicom da je zaista mesto nade za mlade, kaže nam profesoro Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice, koji je u timu Vidoja Petrovića više od deceniju i po, a pre toga je bio jedan od najuglednijih direktora srednjih škola u Srbiji.

Vidljivi su, kaže naš sagovornik, rezultati u oblastima putne, energetske, sportske i zdravstvene infrastrukture, što je sve potrebno za kvalitetan život svih građana Loznice, a posebno mladih ljudi, koji žele da žive i rade u ovom gradu. mnogobrojni pokazatelji ukazuju na to da Loznica ima svoj kontinuitet u razvoju, a da je dinamika znatno ubrzana od septembra 2017. godine, kada je predsednik države predstavio razvojni plan i program za Loznicu i Zapadnu Srbiju.

– Mladi Lozničani, osim podrške koju dobijaju tokom obrazovanja, značajnu podršku dobijaju i prilikom zaposlenja – ocenjuje Đokić. – Bliska saradnja Loznice sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, kroz lokalni Akcioni plan zapošljavanja je omogućila da u prethodnih deset godina više od 700 svršenih studenata dobije priliku da odradi stručnu praksu, a veliki broj njih je imao i priliku da se zaposli u svom gradu. Loznica prepoznaje i vrednuje najbolje među najboljima, a među mladim Lozničanima je takvih dosta. Uvek se radi na tome da se u saradnji sa lokalnim privrednicima, privrednim društvima i preduzetnicima nađe način za zapošljavanje mladih ljudi.

Mladi su budućnost, napominje Vidoje Petrović, prvi čovek ovog grada.

– Ovog proleća smo položili kamen temeljac za dve fabrike – kinesku kompaniju „Mint“ i američku kompaniju „Adijent“, u kojima će posao dobiti više od 2.500 ljudi. Uz svesrdnu podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, rekao bih da smo postavili kamen temeljac budućnosti Loznice. Budućnost su i naši uspešni privrednici, koji su pronašli put ka tržištima Evropske unije i sveta, koji promovišu svoj grad i svoju zemlju na najbolji način, a još ponosniji sam što oni daju šansu mladima u našem gradu da svoju budućnost ostvare ovde – napominje Petrović.

U „Adijentu“ je posao dobilo pet stotina mladih, a u kompaniji „Mint“ uskoro počinje prijem radnika.

– Misleći na budućnost, značajna sredstva iz budžeta Grada se izdvajaju za podršku majkama i deci, i supružnicima prilikom sklapanja prvog braka – precizira Ljubinko Đokić. – Bračni parovi ne samo da dobijaju neku vrstu podsticaja kroz novčanu podršku osnivanju porodice, već imaju i mogućnost da im grad kupi kuću i okućnicu u nekom od okolnih sela, čime se naseljavaju i prilično ušorena loznička sela o kojima gradska vlast brine podjednako kao i o samom gradu. Pored gradova Zrenjanina, Leskovca i Beograda, i Loznica je kao četvrti grad ušla u projekat „Bebo, dobro došla na svet“, a koji pruža pomoć porodiljama da posle porođaja u bolnici završe kompletnu papirologiju oko podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak.

Grad Loznica sprovodi i uslugu ličnog pratioca deteta, zahvaljujući podršci Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Lični pratilac deteta namenjen je deci i mladima sa smetnjama u psihofizičkom razvoju kojima je potrebna posebna briga i nega. Povratne informacije od škola i roditelja su pohvale na račun značajne podrške koja se pruža deci u cilju lakšeg uključivanja u redovno školovanje i komunikaciju sa vršnjacima.

Objavljeno: 12. 08. 2019.

Izvor: www.novosti.rs