У септембру нове обуке за незапослене

Филијала Нови Сад Националне службе за запошљавање у септембру би требало да реализује обуке за десетак геронто-неговатељица у Новом Саду, те обуке за кројење и шивење за тридесетак полазника у Бечеју.

Фото: pixabay.com

Филијала Нови Сад Националне службе за запошљавање у септембру би требало да реализује обуке за десетак геронто-неговатељица у Новом Саду, те обуке за кројење и шивење за тридесетак полазника у Бечеју.

Обуке ће се реализовати на основу потреба које су исказали послодавци с локалног тржишта рада и заинтересованости незапослених с њихове евиденције, казали су за „Дневник” у филијали Нови Сад НСЗ-а. Посебна пажња се, кажу, поклања обучавању особа с инвалидитетом, те је ове године планирано да 56 њих који су незапослени заврши неку од обука НСЗ-а. 

– У питању су обуке за вођење пословних књига, пословног секретара, електронско пословање, основна информатичка обука, обука за помоћника књиговесца, за израду папирне амбалаже и за масера – казала је в. д. директора филијале Нови Сад НСЗ-а Татјана Видовић. – Иначе, све обуке које су у плану рада НСЗ-а су за тражена занимања, потребна послодавцима на локалу. То су обуке за геронто-неговатеље, шиваче, књиговође, фризере, педикир-маникир, оператере на ЦНЦ машинама, завариваче и слично, које у просеку трају око два до три месеца. Специјалистичке информатичке обуке трају дуже, тачније, око шест месеци. Осим тих обука које оспособљавају за рад у новом занимању, НСЗ реализује и обуке које имају за циљ подизање компетенција ради лакшег проналажења посла. У питању су основне информатичке обуке и оне за енглески и немачки језик.

Као и сваке године, обуке НСЗ-а бесплатно ће моћи да похађају сви незапослени који су пријављени на њихову евиденцију и активни траже радно место, а о учешћу на конкретној обуци договарају се са својим саветником за запошљавање. Наша саговорница напомиње да највише интересовања незапослени показују за обуке страних језика различитих нивоа, као и за књиговодство, геронто-неговатеље, и различите обуке из области ИТ.

Иначе, обуке које НСЗ организује намењене су теже запошљивим незапосленима и прилагођене слабије образованим грађанима, односно онима који су без квалификација или с недостајућим знањима и вештинама, и то према исказаним потребама послодаваца за конкретне послове и радна места, с посебним акцентом на практични део наставе током обучавања. Циљ је, кажу у НСЗ-у, да се повећа компетентност и конкурентност незапослених на тржишту рада.

В. Бијелић

Objavljeno: 10. 08. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: V. Bijelić