Besplatna usluga „Predah od roditeljstva“ u Nišu

Osobe sa invaliditetom koje žive u Nišu uskoro će moći da računaju na novu uslugu.

Posle odmora porodice bi trbealo da mogu da ostave decu na 24-časovnu brigu; Foto: Screenshot Google maps

Osobe sa invaliditetom koje žive u Nišu uskoro će moći da računaju na novu uslugu. Osim uobičajenog dnevnog boravka, korisnici će moći da borave u Ustanovi socijalne zaštite „Mara“ u Nišu na duži period pod nadzorom stručnih lica.

Jovan Pejčić ima dvadeset godina i boluje od cerebralne paralize. Osim škole, sve vreme provodi sa roditeljima, prvenstveno sa majkom. Mogućnost da se povremeno odvoje za njih bi značila mnogo.

„Ja sam tu sve vreme sa njim, i stvarno bi nam značilo, i mi malo da predahnemo a i Jovan je sad već u tim godinama pa smo mu malo i dosadili“, rekla je Jovanova mama Ljubica Pejčić.

„Dosta dobro funkcionišemo kao porodica, ali nedostaje nam da, recimo, supruga i ja ponekad budemo sami“, dodaje Jovanov tata Boban Pejčić. 

Projekat „Predah od roditeljstva“ osmišljen je tako da osobe sa posebnim potrebama mogu da borave u ustanovi „Mara“ četrdeset pet dana godišnje, dvadeset vezanih dana. Ali za mnoge je problem zakonom propisana starosna granica, jer pravo na ovu uslugu imaju korisnici do 26 godine.

„Ta su deca ista sa dve ili sa trideset dve, ja to iz iskustva kažem. I ta populacija roditelja, oni su već po 60-70 godina, često su i samohrani roditelji, njima treba pomoć“, objašnjava Blagoje Denić iz Saveta roditelja ustanove „Mara“. 

Ovaj problem je neophodno rešavati na državnom nivou. Na lokalu je za trenutne korisnike sve spremno.

„Apsolutno je sve spremno kroz raznorazne odluke i akta grada, samo se još čeka privremena licenca od ministarstva i da se krene sa radom“, navodi Tijana Ilić Đorđević, gradski većnik za socijalna pitanja. 

Sve troškove ove usluge snosi grad a za korisnike je besplatna.

Objavljeno: 06. 08. 2019.

Izvor: www.rts.rs

Autor: Jelena Piljević

Besplatna usluga „Predah od roditeljstva“ u Nišu – www.rts.rs