ЈУГ СЕ ПОНОСИ МИЉАНОМ И АЊОМ „СТРУКА СА ЈУГА“ ИСПУНИЛА ЗАДАТАК – СРЕБРО И Б ДИВИЗИЈА ЗА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈУ КОШАРКЕ У КОЛИЦИМА

На Европском првенству Ц дивизије у кошарци у колицима које је одржано у Софији од 29.07. до 04.08.2019. године, репрезентација Србије је освојила сребрну медаљу!

Сребрна медаља - фото Владимир Кузмановић

На Европском првенству Ц дивизије у кошарци у колицима које је одржано у Софији од 29.07. до 04.08.2019. године, репрезентација Србије је освојила сребрну медаљу! Овом историјском успеху је у значајној мери допринело двоје младих стручњака са југа Србије – помоћни тренер Миљан Хаџовић (Ниш) и физиотерапеут Ања Лазић (Лесковац). Они су претходно са репрезентацијом учествовали на целокупним припремама које су се током јула и јуна одржале у Београду и Књажевцу.

Миљан Хаџовић, иначе тренер у ККК „Наис“, једног од најмлађих српских клубова кошарке у колицима, имао је један комплексан задатак током трајања пројекта „Софија 2019“.

„Моја улога током припрема је била да сарађујем са селектором Слободаном Бањцем и да заједно са колегиницом Ањом Лазић организујемо тренинг. Задужења су била различита: креирање плана и програма тренинга, асистенција током тренинга, суђење током спаринга, креирање јеловника, превенција и санирање повреда, комуникација са хотелом, медијима, поправка колица… На такмичењу у Софији су се у неким активностима придружили и председник Владимир Кузмановић, генерални секретар Младен Пајевић и члан делегације проф. др Марко Александровић, па је тада све било лакше.“ – објаснио је своју улогу Миљан Хаџовић.

 Ања Лазић, на такмичењу у Софији је пријављена као физиотерапеут, али је у опису посла имала готово све оно што и Миљан Хаџовић.

„Мој фокус је била превенција и санација повреда, пре свега кроз опоравак. Наравно, током тренинга на припремама и загревања пред утакмицу на турниру у Софији имала сам улогу помоћног тренера. То ми није било тешко, јер сам дуго година тренирала кошарку у родном Лесковцу.“ – објаснила је своје задатке Ања Лазић.

На такмичењу у Софији је било, поред Србије, још шест репрезентација. У групи А су играли: Чешка, Португал, Бугарска и Мађарска. У групи Б су играли; Ирска, Србија и Грчка. Наша решрезентација је најпре изгубила од Грчке (61:53), а након тога је победила маестралном игром фаворизоване Ирце (53:30), па се као првопласирана у полуфиналу „укрштала“ са Чешком, репрезентацијом дуге традиције. Само полуфинале је било корак напред, јер је до сада најбољи резултат било пето место. У узбудљивом полуфиналу наша селекција је надиграла Чехе (62:55), обезбедила медаљу и пласман у Б дивизију. У финалу за престиж, било је 54:44 за Грке, али је и сребро на грудима наших репрезентативаца засијало златним сјајем.   

„Мишљења сам да смо физички јако добро били припрељени, а тактички смо изгледали врло озбиљно, чак и у утакмицама када смо поражени. Били смо велико изненађење, али смо се трудили на припремама да имамо игру за сваког противника и решење за сваку ситуацију. Поносни смо и испуњени.“ – рекао је Миљан Хаџовић.

Током припрема и на такмичењу у Софији није било озбиљнијих повреда код играча. С друге стране, тренинзи на припремама су били јако напорни, али је Ања Лазић учинила све да опоравак између два тренинга буде потпун.

„Путем суплементације и мануелне масаже, а највише уз помоћ сна, кошаркаши су се одмарали од напора и спремали на нови. Играчи су следили наше инструкције доследно, као и селекторове на тренинзима. Исплатило се, не само резултатом, него избегавањем повреда“ – објаснила је Ања Лазић.

Миљан Хаџовић и Ања Лазић су студенти докторских, односно основних академских студија на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу (ФСФВ). Као што је познато, ова високошколска установа као ниједна друга води рачуна о подучавању студената физичким активностима особа са инвалидитетом. Сарадња са многим спортским савезима особа са инвалидитетом је изузетна, а показало се успехом у Софији да је сарадња ФСФВ и Савеза кошаркаша у колицима Србије (СККС) изузетна.

„СККС неколико година сарађује са ФСФВ. Сарадња се интезивирала оног тренутка када су кренуле тренажне активности ККК „Наис“. Веома сам захвалан руководству СККС, председнику Владимиру Кузмановићу и генералном секретару Владимиру Кузмановићу и легендарном селектору Слободану Бањцу на укључењу студената ФСФВ у стручни штаб током припрема и турнира у Софији. Знам да су задовољни њима, а и историјски резултат је остварен – генерацијама чекана медаља.“ – рекао је проф. др Марко Александровић.

Сада је на студентима ФСФВ, Миљану Хаџовићу и Ањи Лазић, да наставе са својим школовањем, али и да са искуством и знањима стеченим овог лета иновирају рад у ККК „Наис“. С друге стране, на нашем друштву је да задржи овакав кадар у земљи.

Prof. Marko Aleksandrović, Ph.D.
Faculty of Sport and Physical Education
Čarnojevićeva 10A, 18000 Niš
Serbia
www.fsfv.ni.ac.rs

др Марко Александровић, ред. проф.
Факултет спорта и физичког васпитања
Чарнојевићева 10А, 18000 Ниш
Република Србија
www.fsfv.ni.ac.rs

Izvor: Marko Aleksandrovic <marko.aleksandrovic@gmail.com>