Naplata povreda i lakša i brža

NA JESEN NOVI ZAKON

Najčešće povrede na radu su na građevini Foto P. Milošević

Radnici će uskoro naknadu za ozlede na radu naplaćivati preko osiguranja. Tek trećini zaposlenih u proteklih 15 godina šteta je nadoknađena.

Za 15 godina samo trećina radnika je uspela da naplati štetu koja im je pričinjena na radu, tvrde u Samostalnom sindikatu Srbije. Zoran Đorđević, ministar za rad, obećava da se to više neće dešavati, jer će na jesen biti donet zakon koji će poslodavce obavezati da sklapaju ugovore sa osiguravajućim kućama. To znači da ukoliko se radnik povredi na radu, osiguranje će mu odmah isplatiti naknadu.

Za Sašu Torlakovića, predsednika Samostalnog sindikata građevinara, ovaj zakon je nedostajao kako bi se kompletirao set zakona o bezbednosti i zaštiti zdravlja na radu.

– Novim odredbama se neće naplaćivati samo povrede, već i profesionalne bolesti – kaže naš sagovornik. – Pravo na naknadu imaće ne samo kada dožive povredu, nego i težak invaliditet. Sistem još nije razrađen do kraja, ali je svakako dobro da se od nečeg krenulo.

Do sada je bila praksa da su radnici koji su pretrpeli štetu ili povredu na radnom mestu vrlo teško dolazili do osiguranja, odnosno do naplate štete koju su pretrpeli. Nažalost, ni porodice onih kod kojih je došlo do smrtnog ishoda nikako nisu mogle da naplate novac od gazde, i takvi slučajevi su manje-više završavali na sudu.

– Kaznena politika je do sada kočila celokupnu proceduru – kaže Torlaković. – Uprava za bezbednost Inspektorata za rad dobro radi svoj posao, ali „zapne“ u sudovima. Umesto da se u ove svrhe naplati 2,5 milijardi, naplaćeno je svega 150.000 miliona dinara. Sve dok su poslodavci zaštićeni a radnici obespravljeni biće tako.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže, za „Novosti“, da ukoliko zakon nešto propiše onda to mora i da se poštuje.

– Smatram da je to obostrano potrebno i korisno, i nama i radnicima, ali je naša primedba da je to dodatno nametanje troškova – kaže on. – Neke firme to već rade i bez zakona.

On smatra, međutim, da bi trebalo napraviti razliku u visini osiguravajućeg iznosa za zaposlene u administraciji i, recimo, na građevini. Zatim bi svakako trebalo voditi računa o tome da li radnik lepi pločice ili radi na visokogradnji. Mnogo je tu, smatra Atanacković, detalja koje bi trebalo regulisati novim propisom.

POSEBAN FOND

U Samostalnom sindikatu Srbije naglašavaju da bi bilo dobro osnovati poseban fond u kome bi poslodavci uplaćivali novac u svrhu osiguranja od posledica nesrećnih slučajeva. Tako bi se sredstva bolje kontrolisala.

Objavljeno: 26. 07. 2019.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: J. Ž. Skenderija