Na budžetu još 450 mesta

Naredni upisni rok počinje 2. septembra…

Foto J. Ćosin

NA 14 fakulteta Univerziteta u Nišu je uoči septembarskog upisnog roka ostalo oko 450 mesta za budžetske i oko 1.260 brucoša koji će sami finansirati nastavak školovanja.

U prvom roku su popunjena budžetska mesta na svim programima Filozofskog, Fakulteta sporta i fizičke kulture, Fakulteta umetnosti, te Ekonomskom, Pravnom, Elektronskom i na Arhitekturi.

Naredni upisni rok počinje 2. septembra – dvodnevnim prijavljivanjem kandidata za polaganje prijemnih ispita koji će biti organizovani od 6. do 9. septembra. Ovaj rok mora biti završen deset dana kasnije…

– Rezultati prvog upisnog roka na fakultetima Univerziteta u Nišu su slični lanjskim. Slobodnih mesta za učenje o trošku države ima na Prirodno-matematičkom fakultetu, osim na studijskom programu za računarske nauke – kaže prorekror za nastavu prof. dr Vlastimir Nikolić. – Slobodnih mesta na budžetu ima i na Fakultetu zaštite na radu, Pedagoškom fakultetu u Vranju i Tehnološkom fakultetu u Leskovcu. Na Mašinskom fakultetu ima mesta za budžetske studente mašinskog inženjerstva, dok na studijskom programu za inženjerski menadžment ima još malo mesta za samofinansirajuće.

I Ekonomski fakultet može da upiše još 300 akademaca koji će sami snositi troškove, a nešto manji broj njih će moći da se – pod istim uslovima – opredeli i za pravne nauke.

Na Medicinskom fakultetu su popunjena sva mesta na integrisanim studijama medicine, ali ih još ima na integrisanim studijama stomatologije i farmacije, i za budžetske, i za samofinansirajuće.

Što se tiče novoosnovanog Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu, za 105 mesta – 75 o trošku države i 30 samofinansirajućih – na sva tri studijska programa su se prijavila samo 53 buduća brucoša. Sva budžetska mesta su popunjena samo na voćarstvu i vinogradarstvu…

AFIRMATIVNE MERE

PREOSTALO je i 76 mesta za studente koji se upisuju na osnovu takozvanih afirmativnih mera, a to su brucoši sa invaliditetom, đaci koji su srednje škole završili u inostranstvu i kandidati romske nacionalnosti. Za njih su ukupno odvojena 93 mesta, a dosad je popunjeno samo 16.

Objavljeno: 24. 07. 2019.0

Izvor: www.novosti.rs

Autor: D. Alihodžić

O tome i na:

Za drugi rok na niškim fakultetima ostalo 450 mesta na budžetu – www.juznevesti.com