Mališanima sedam medalja

MANIFESTACIJE SVETSKE DEČIJE POBEDNIČKE IGRE U MOSKVI

Foto K. Mihajlović

U Moskvi su održane devete po redu Svetske dečje pobedničke igre – sportsko takmičenje, najveće te vrste u svetu, koje okuplja decu lečenu od raka.

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) po sedmi put ove godine, omogućilo je da i reprezentacija Srbije učestvuje na ovoj posebnoj olimpijadi. Predstavnici Srbije, mali super heroji koji su najvažniju životnu pobedu već odneli, vratili su se iz Rusije sa sedam medalja.

Mladi sportisti iz zemalja širom sveta, kao i svake godine, takmičili su se u šest sportskčih disciplina: atletici, stonom tenisu, malom fudbalu, plivanju, šahu i streljaštvu.

Trka u invalidskim kolicima i leđno plivanje ponuđeni su kao odvojene discipline, kako bi mogla da učestvuju i deca sa invaliditetom. NURDOR tim je i ove godine brojao osam učesnika, uzrasta od sedam do 16 godina, u pratnji dvoje volontera.

-Neverovatan je taj prizor kad ih vidite sa zastavom Srbije, kako pokazuju nacionalni ponos i kako slave život predstavljajući svoju zemlju na najdivniji mogući način! U Moskvi su svake godine mladi iz 30 zemalja širom sveta, koji svi zajedno predstavljaju svoje zemlje i svoje lične bitke koje su već dobili. Presrećni smo što je NURDOR već sedam godina deo ove velike, predivne i posebnee smotre svetskih super heroja! Dočekali smo ih sa puno medalja oko vrata, ali je svakako dovoljna i najbitnija pobeda koju imaju, njihovo zdravlje i njihovi životi – rekla je Joland Korora, roditelj i predsednica UO NURDOR-a.

U ime malih super heroja, NURDOR se zahvaljuje prijateljima i donatorima koji su pomogli put u Moskvu: udruženje „Dar života“, Er Srbiji, i osiguranju Viner Štediše a.d.o. Beograd.

Objavljeno: 10. 07. 2019.

Izvor: SPORTSKI ŽURNAL – Sportski dragstor

O tome i na:

Pobedili bolest, pa nižu medalje

Mališani izlečeni od raka, vratili se u Srbiju sa Dečjih igara u Moskvi sa čak sedam odličja. Među 500 učesnika izborili četiri zlata, dva srebra i jednu bronzu.

Njih osmoro osvojilo je sedam medalja! To je bilans učešća srpskih mališana lečenih od raka na jubilarnim 10. Svetskim dečjim pobedničkim igrama održanim u Moskvi od 4. do 8. jula. Dostojanstveno i ponosno branili su boje svoje zemlje, a među 500 učesnika iz 16 zemalja izborili su čak četiri zlatne, dve srebrne i bronzanu medalju.

Ova fascinantna družina i dvoje njihovih pratilaca, volontera iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR), iz ruske prestonice vratila se u Beograd u ponedeljak oko 13 časova. Beskrajna sreća, osmesi zadovoljstva i poneka suza obeležili su njihov susret sa roditeljima i aktivistima NURDOR, na aerodromu „Nikola Tesla“.

– Mnogo sam srećna što sam osvojila prvo odličje za naš tim – veselo govori Dunja Piljić (9) iz Kaća, najmlađa u srpskom timu. – Bila je to srebrna medalja u trci na 100 metara. Ni mojoj ni radosti našeg tima nije bilo kraja. Na neki način ta prva medalja nas je sve podstakla da u predstojećim takmičenjima damo sve od sebe. I meni je dala krila, pa sam poslednjeg dana osvojila još jednu medalju, takođe srebrnu, u fudbalu.

Mali po godinama, veliki u srcu, Aleksa Martinović iz Rumenke, Teodora Vranješević iz Kragujevca, Damjan Jovančević iz Niša, Dunja Piljić iz Kaća, Lazar Marković iz Vrnjačke Banje, Lenka Gajić iz Čačka, Marko Drezgić iz Dublja kod Bogatića i Nemanja Spasojević iz Šapca, potvrdili su poslednjeg dana takmičenja da su rođeni pobednici i heroji.

– Odigrao sam pet šahovskih mečeva i u svih pet pobedio – priča Marko Drezgić (16), osvajač zlatne medalje u šahu. – Na turniru sam imao jake protivnike iz Indije i Rusije, i nije bilo nimalo lako. Naročito u finalu protiv momka iz Rusije. Mislio sam, pošto je domaćin, da su mi šanse male, ali pokazalo se da šahovsko umeće ne mari za „domaće i goste“. Mnogo je lep osećaj osvojiti zlato za svoju zemlju.

Dok grle sina, ponosni Markovi roditelji Biljana i Dejan, kažu da u Dublju slavlje tek predstoji. Da će tako biti i u Kragujevcu, govori i Nataša Vranješević, mama malene Teodore (11) o čijoj su borbi protiv opake bolesti pisale „Večernje novosti“.

– Srebro koje sam osvojila u fudbalu je namenjeno mami, tati i bratu, ali i Kragujevcu i Srbiji – razdragano govori Teodora. – Mnogo sam ponosna što sam uspešno predstavljala svoju zemlju u Moskvi. Treći dan takmičenja, kada smo osvojili šest medalja, bio nam je najuspešniji i ceo naš tim bio je presrećan. Nadam se da će i dogodine, tim naših drugara koji bude išao, osvojiti bar sedam medalja kao mi, a iskreno im želim da ih bude i više.

TEODORA DIGLA SRBIJU NA NOGE

Bitka Teodore Vranješević (na slici sa majkom) protiv akutne mijeloidne leukemije počela je 2016. godine, kada joj je bolest ustanovljena. Njena bolest tada je celu Srbiju digla na noge i posle 14 meseci lečenja u Univerzitetskoj klinici u Frankfurtu, izlečena se vratila u Kragujevac početkom jula prošle godine. 

Dok se lečila, njena učiteljica Gorica Dimitrijević, držala joj je časove putem „skajpa“, dobrovoljno, bez ikakve naknade. Teodora, zato, nije izgubila nijedan razred. Za ovaj plemeniti podvig, februara ove godine, učiteljici Gorici Dimitrijević, uručena je Plaketa „Novosti“ za „Najplemenitiji podvig godine“.

Objavljeno: 09. 07. 2019.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: J. Matijević