Бесплатно бањско лечење за студенте са инвалидитетом

Пријем чланова Новосадског удружења студената са инвалидитетом који ће од 15. до 25. јула боравити у бањи Кањижа ради рехабилитације и лечења одржан је у Ректорату Универзитета.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Пријем чланова Новосадског удружења студената са инвалидитетом који ће од 15. до 25. јула боравити у бањи Кањижа ради рехабилитације и лечења одржан је у Ректорату Универзитета.

Захваљујући пројекту Удружења који је финансијски подржао Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, на основу јавног конкурса за суфинансирање програма/пројекта у области научноистраживачког развоја невладиних организација у АП Војводини у 2019. години, у Кањижу ће отпутовати 16 студената делимично или потпуно отежаног хода и ослабљене моторике, уз присуство личних пратилаца и два едукатора. Поред рехабилитације и лечења, за њих ће бити организоване едукације, дискусије и радионице, као и пратећи културно-уметнички програм.

Према речима покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност Зорана Милошевића, овај корак део је колективне одговорности.

– Драго нам је што подржавамо велик напор и одважност да се ствари мењају, пре свега на личном плану, али и што охрабрујемо будуће студенте који налазе своје место за афирмацију борећи се у друштву знања, а не у друштву дискриминације – додао је проф. др Милошевић. – Заиста има много простора за наш напредак. Само три одсто студената је заправо у популацији особа са инвалидитетом. Морамо се борити да то буде већи проценат. Морамо се борити гласовима оних који ће осетити добробит и љубав свог окружења. Наравно, оно што ће се десити у будућности зависи пре свега од наше синергије, од укупне подршке у једном здравом и хуманом друштву које функционише у комплементарности различитости.

Председница Стручног савета за технолошке науке при Секретаријату Сања Подунавац Кузмановић истакла је како је Универзитет у Новом Саду познат по томе што препознаје сличности са другима и слави различитости јер је то једини начин на који се може чинити више и креирати жељена будућност.

– Разним активностима стално покушавамо да студенте и професоре подсећамо на то да особе с инвалидитетом нису другачије од нас – рекла је проф. др Сања Подунавац Кузмановић. – Заправо, њихови људски и професионални квалитети су једнако добри као наши, а врло често и већи. Порука коју желимо да пошаљемо тим особама јесте да, без обзира на инвалидитет, могу постићи велика дела на различитим пољима, јер само ако имате храбрости да нешто започнете, имаћете храбрости да то и завршите. Веома је важно да никада не престанемо да помажемо једни другима јер ће нас то обострано усрећити.

Студенткиња треће године филозофије Сенка Ненадов, која се раније школовала на Одсеку за француски језик, тврди да је Филозофски факултет најприлагођенији особама с инвалидитетом, будући да има два лифта и остале погодности које наставне садржаје чини дотупним овој популацији.

– Већ десетак година сам на овом факултету и гледам како се ствари мењају набоље. То што последњих година добијамо боравак у бањи је одлична промена, која много значи, и требало би да постане традиција у коју би било укључено што више људи – казала је, додавши и неке потешкоће. –Због тога што су ми били доступни само болнички типови бања у којима ми је обезбеђена нека врста пратње, али недовољно расположива да бих искористила капацитете боравка како бих побољшала своје физичко стање, читаву деценију нисам одлазила на рехабилитацију, све до прошле године, и то преко пројекта „Рехабилитација и лечење студената с инвалидитетом” Новосадског удружења студената с инвалидитетом, као и овог пута. Из мог искуства гледано, требало би да се промени персонална асистенција која је тренутно на путу да уђе у систем социјалне заштите на нивоу Града. Ја се залажем за то да то буде на нивоу Републике јер, у случају да се преселим, нећу имати право на њу. Пратиоца тренутно плаћам сама, јер се још увек финансирају преко пројеката, па их нема довољно за све.

С. Милачић

Objavljeno: 10. 07. 2019.

Izvor: www.dnevnk.rs

Autor: S. Milačić