Program za inkluzivni sport u Šapcu

Šabac će razvijati za našu zemlju novi sport – baskin, kojim se mogu baviti i osobe sa invaliditetom…

Šabac će razvijati za našu zemlju novi sport – baskin, kojim se mogu baviti i osobe sa invaliditetom. Prezentaciju baskina održali su italijanski stručnjaci, na inicijativu vlasnika fabrike Veskovini, koja posluje u tom gradu.

Novi sport: baskin čije ime povezuje dve reči, basket i inkluziju, inspirisan je košarkom i osmišljen tako da vrednuje učešće svih osoba u timu bez diskriminacije. Zastupljen je godinama u Italiji. U regiji Friuli Venecija Đulija postoje četiri tima i šampionat, ispričao je Šapčanima profesor Alberto Andriolo, košarkaški trener, prenoseći pozitivna iskustva.

„Za baskin košarkaški teren je izmenjen, stavljeni su bočni koševi na visini od 2 i 20 i metar i deset u zavisnosti od pozicije koju neko igra. Pravila su takođe prilagođena, ideja je da svako ko učestvuje može da doprinese uspehu“, kaže Alberto Andriolo, predstavnik baskina iz Italije.

Uvođenje sporta za oba pola, sve generacije i vrste invaliditeta, sa košarkaškim veštinama ili bez njih, podržali su prisustvom predstavnici šabačkih udruženja osoba sa invaliditetom i sportskog saveza, škola, Karitasa i lokalne samouprave.

„Mislim da je značajno da osobe sa intelektualnim poteškoćama mogu da se uključe u ovu priču što do sada nije moglo u standardnim sportovima. Naravno, veliku zahvalnost dugujemo Veskovini grupi i Skupštini grada“, kaže Slaviša Savić, predsednik Udruženja paraplegičara u Šapcu.

„Grad Šabac preko sportskog saveza i svih udruženja koje finansira, daje logistiku da jedan ovakav sport zaživi i u tom smislu, prvo da vidimo koja su pravila, koji su ljudi zainteresovani“, kaže Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.

Baskin u Evropi igra 10.000 ljudi, najviše u Nemačkoj, Francuskoj i Španiji. Sa idejom da gradi bolje društvo u budućnosti, Šabac će biti promoter za uvođenje u Srbiji.

Objavljeno: 11. 07. 2019.

Izvor: www.rts.rs

Autor: Gordana Manjenčić

Program za inkluzivni sport u Šapcu – www.rts.rs