Muzika ne zna za poteškoće

Projekat novosadske i škole u Baji, u Mađarskoj

Učenici muziciraju na "saundbimu" Foto S. B.

Učenici i profesori škole za edukaciju i rehabilitaciju dece sa smetnjama u razvoju, „Milan Petrović“, pomogli su da srodna škola u mađarskom gradu Baja, takođe dobije i savlada muzički uređaj, sistem „Saundbim“ namenjen osobama sa invaliditetom. Oni su u okviru projekta „Prekogranični zvuk za osobe sa invaliditetom“, obučili vršnjake iz Mađarske da muziciraju na instrumentu koji senzorskim tehnologijama otkriva najmanje pokrete tela putem ultrazvučnih talasa i pretvara ih u muziku i zvuk.

Cilj čitavog projekta, kako je objasnila Violeta Strahinjević, direktorka škole „Milan Petrović“, je značajan podsticaj umetničkog stvaralaštva mladih sa invaliditetom u oblasti muzike za njihove aktivne uloge u kulturnom životu.

– Želja je da mladi sa invaliditetom budu uključeni i što aktivniji u kulturni život zajednice i da ravnopravno učestvuju u umetnosti. Jer, razumemo i razmenjujemo značaj naših kultura kroz muziku upravo muzičkim sistemom koji olakšava kreiranje melodija i harmonija osobama sa motoričkim teškoćama – rekla je Strahinjevićeva.

Učenici dve škole su nedavno održali koncert na muzičkom uređaju uz podršku profesionalnih muzičara, a tom prilikom je Mecinger Peterne, predsednica Fondacije osoba sa invaliditetom u Baji, istakla odličnu saradnju sa Novosađanima, koja traje već više od deceniju.

UREĐAJ PROIZVEDEN U ENGLESKOJ

„SAUNDBIM sistem“ je proizveden u Engleskoj, prvi su ga primenili stručnjaci i profesori u našoj školi „Milan Petrović“, a zatim podržali srodnu školu u Mađarskoj i obučili kolege. Sada je korišćenje tog instrumenta jedinstveno u regionu.

Objavljeno: 19. 06. 2019.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: S. Bajić