Click lock, mix spoon i ostali proizvodi prve đačke kompanije

Učenici Tehničke škole „Rade Metalac“ iz Leskovca prvu učeničku kompaniju osnovali su pre četiri godine.

Učenici Tehničke škole „Rade Metalac“ iz Leskovca prvu učeničku kompaniju osnovali su pre četiri godine. Mnoštvo ideja pretočili su u različite proizvode. Ova godina u znaku je socijalnog preduzetništva i proizvoda primenljivih u svakodnevnom životu osoba sa invaliditetom.

Spoj mehanike i elektronike uz znanje i zainteresovanost proizveo je elektronsku bravu za otključavanje vrata i prozora daljinskim upravljačem.

„Namenjena je svim osobama, a najviše može da koristi osobama sa otežanim kretanjem“, ističe Dušan Golubović prednosti Click locka.

Osobe sa invaliditetom bile su im na umu i dok su pravili kašiku za mešanje (mix spoon).

„Želeli smo da pomognemo ljudima koji imaju problem sa korišćenjem ruku ili problem sa motorikom, takođe i da pomognemo deci sa razvijanjem motorike“, objašnjava Mladen Milošević.

Povećava bezbednost, smanjuje stepen oštećenja kod automobila bez senzora za parkiranje. I Safe drive je deo socijalnog preduzetništa Tehničke škole „Rade Metalac“.

Mentorka Svetlana Marjanović ukazuje da svake godine učestvuju u obrazovnim programima „Dostignuće mladih“.

„Jedan od programa je i socijalno preduzetništvo i tu smo već dva puta zaredom pokazali dobre rezultate“, rekla je Marjanovićeva.

Za te izume struka ih je darivala priznanjima, a od udruženja osoba sa invaliditetom stižu pohvale.

„Patent koji mnogo znači osobama sa invaliditetom, to je pokazatelj da oni prepoznaju naše probleme“, istakla je sekretarka Udruženja distrofičara Leskovca Dragana Petrović.

Novo i zanimljivo iskustvo daje i finansijske rezultate.

„Učenici se kroz ovakve radove spremaju za svet odraslih, oni naprave neku firmu, naprave nešto, vide ceo životni ciklus nekog od tih preduzeća. Neki učenici krenu da zarađuju tokom trećeg i četvrtog razreda“, navodi pomoćnik direktora škole Igor Arsić.

Učenik trećeg razreda Filip Jovanović kažeet da su neki od đaka dobili ponudu da realizuju projekte na višem nivou. Dobili smo kupce, ističe Filip.

Objavljeno: 17. 06. 2019.

Izvor: www.rts.rs

Autor: Svetlana Panić Conić

Click lock, mix spoon i ostali proizvodi prve đačke kompanije – www.rts.rs