СЕЛЕКТОР БАЊАЦ ПОЈАЧАВА СТРУЧНИ ШТАБ СА „ЈУЖЊАЦИМА“

Лесковчанка и Нишлија у стручном штабу најјаче селекције у кошарци у колицима

Савез кошаркаша у колицима Србије (СККС) је за прве припреме најјаче српске селекције у кошарци у колицима одредио стручни штаб. Селектору Слободану Бањцу ће помагати, како је раније најављивано, тренер ККК „Наис“ из Ниша, Миљан Хаџовић (36). Новина је то што ће у стручном штабу бити и Лесковчанка Ања Лазић (23).

„Миљан Хаџовић је за кратко време својим стручним радом успео да екипу ККК „Наис“ из Ниша добро припреми за наредну сезону. Био је репрезентативац у млађим категоријама, кошаркашки тренер и оперативац. Познаје проблематику спорта особа са инвалидитетом, а његово образовање из медицинске школе (фитиотерапија) користиће у превенцији и санацији повреда.“ – објаснио је Младен Пајевић, генерални секретар СККС-а, додајући да тренинг кошарке у колицима захтева од тренера мултидисциплинарност што Миљан Хаџовић несумљиво јесте.

Миљан Хаџовић

Избор Ање Лазић је имао другачији ток, рекли бисмо академски. Током јаког међународног турнира који је почетком јуна одржан у Сарајеву, селектор Слободан Бањац је захтевао организациони искорак – обезбеђивање једне особе са задужењима опоравка и персоналне асистенције.   

„За избор Ање Лазић, СККС је активирао споразум о сарадњи са Факултетом спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу који је потписан пре две године и успешно се реализује. Реч је о студенту генерације, бившој кошаркашици, која је прошла кроз више предмета теорију и праксу у спорту особа са инвалидитетом. Она је предлог проф. др Марка Александровића и доц. др Бојана Јоргића, тако да смо ту сигурни да је избор прави.“ – нагласио је Пајевић.

Ања Лазић (помоћни тренер репрезентације) и Александар Динић (играч репрезентације)

У СККС кажу да списак стручног штаба и 17 играча коначан (један је Нишлија Александар Динић), али да се воде преговори за укључивање волонтера у организацији тренинга који ће се спроводити у спортског сали Републичког завода за спорт и медицину спорта на Кошутњаку у Београду од 26.6. до 30.6.2019. године. Друге припреме се планирају од 13.7. до 26.7.2019. године, највероватније у Књажевцу. Европско првенство Ц дивизије у кошарци у колицима које ће се одржати од 29.7. до 4.8.2019. године у Софији имаће представнике са југа Србије, за сада засигурно на припремама за то такмичење.

Prof. Marko Aleksandrović, Ph.D.
Faculty of Sport and Physical Education
Čarnojevićeva 10A, 18000 Niš
Serbia
www.fsfv.ni.ac.rs

др Марко Александровић, ред. проф.
Факултет спорта и физичког васпитања
Чарнојевићева 10А, 18000 Ниш
Република Србија
www.fsfv.ni.ac.rs

Izvor: Marko Aleksandrović (marko.aleksandrovic@gmail.com)m