Pobedila aplikacija za učenje znakovnog jezika

ODRŽAN PRVI HAKATON U INĐIJI

Inđija: Način upotrebe virtuelne realnosti u svrhu obrazovanja, bila je tema prvog VR hakatona održanog u Startit Centru Inđija. Pobednik hakatona bio je tim „Pixels2Pixels“ koji je osmislio VR aplikaciju za učenje znakovnog jezika, a nagradni fond iznosio je čak 1.000 evra.

Pobednički tim „Pixels2Pixels“ osmislio je aplikaciju VR equal app, koja nas pored učenja znakovnog jezika uči i da smo svi jednaki uz slogan „We are equal“. Prema statistici broj ljudi sa oštećenim sluhom je u porastu, dok u nerazvijenim delovima sveta nema kvalifikovanog stručnog kadra, iz tog razloga aplikacija je namenjena podjednako deci sa posebnim potrebama, kao i njihovim drugarima iz odeljenja i edukaciji kadrova u nerazvijenim delovima sveta.

U okviru hakatona u Inđiji studenti su imali priliku da tokom 48 sati osmisle, razviju i predstave svoja IT rešenja na zadatu temu. Bilo je 25 učesnika raspoređenih u šest ekipa koji su pored prostora za razvijanje svojih ideja imali i posebne prostorije za odmor i sve što im je bilo potrebno za vreme trajanja hakatona.

Ovo je bio šesti IT događaj koji se realizuje ove godine, u okviru projekta XBIT, koji se finansira iz prekograničnog IPA programa Hrvatska-Srbija. Kao partneri u Srbiji projekat sprovode Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Udruženje građana SEE ICT i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

V. H.

Objavljeno: 31. 05. 2019.

Izvor: DNEVNIK -Vojvodina

Autor: V. H.

O tome i na:

Održan prvi VR hakaton u Inđiji – www.sk.rs