Međunarodna inkluzivna slikarska kolonija u Novom Sadu

Da umetnost ne poznaje granice i da osobe sa invaliditetom itekako mogu da stvaraju odlična umetnička dela, pokazala je međunarodna inkluzivna slikarska kolonija…

Ilustracija: freeimages.com

Novi Sad – Da umetnost ne poznaje granice i da osobe sa invaliditetom itekako mogu da stvaraju odlična umetnička dela, pokazala je međunarodna inkluzivna slikarska kolonija, koja je otvorena u Novom Sadu, a na kojoj su učestvovali gosti iz mađarske i Bosne i Hercegovine.

Prva ovogodišnja slikarska kolonija koju organizuje Udruženje distrofičara južnobačkog okruga, okupila je oko 38 umetnika iz zemlje i okruženja, a sve sa ciljem da pokaže da su osobe sa invaliditetom sposobne za stvaranje umetničkih dela.

„Međunarodna inkluzivna kolonija promoviše umetnost osoba sa invaliditetom i sam umetnički duh, s obzirom da je to promocija njihovog stvaralaštva i nadahnjuje im duh i podiže im samopouzdanje“, smatra Aleksandra Panović, sekretar udruženja distrofičara južnobačkog okruga.

Pomoć, ali i podršku, pružili su prijatelji udruženja, koji ističu da je rad u koloniji nekima neobičan, ali on sigurno ima i svojih dobrih strana.

„Rad u koloniji, to je jedno pozitivno druženje, upoznavanje ljudi, upoznavanje tehnika. Smatram da treba čovek da krene sam od sebe, nešto da učini, pa će onda i da bude nešto od toga“, ističe Jovanka Bekvalac iz Udruženja građana „Šajlaška“

„Uvek se rado odazovem ovakvim manifestacijama, danas će biti tema koja će biti vezana za Grad Novi Sad i ambijente koji su karakteristični za ovaj grad“, kaže Lazar Paroški, akademski slikar.

Kako ističu organizatori, sledeća kolonija očekuje nas u septembru, a radove sa ove, ali i prošlih kolonija mogu da kupe svi zainteresovani u prostorijama udruženja distrofičara.

Objavljeno: 27. 05. 2019.

Izvor: www.rtv.rs

Autor: Strahinja Popadić