U Sevojnu otvoreno preduzeće u kojem rade osobe sa invaliditetom

U Sevojnu je otvoreno preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Naše zeleno polje“ koje se bavi sušenjem svih vrsta voća.

Nadežda Gavrilović/RTS/Foto:usz.gov.rs – Sevojno

U Sevojnu je otvoreno preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Naše zeleno polje“ koje se bavi sušenjem svih vrsta voća. Opremu u vrednosti od 26 hiljada evra obezbedila je Turska agencija za saradnju i koordinaciiju TIKA i Evropska unija. Osnivač je Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize u Užicu.

Posle probnog rada sušare i nabavke kompletne opreme, komore za hlađenje, pakerice, mašine za čips, transportnih kolica i delimične adaptacije prostora, ovo je početak koji će doneti kontinuitet u proizvodnji sušenja voća, sa trenutno osmoro zaposlenih, tri stručna radnika i 5 osoba sa invaliditetom.

„Potpisao sam ugovor na neodređeno vreme. U ovoj firmi sam zadovoljan. Radio sam preko javnih radova u Istorijskom arhivu ali to nije nikakvo rešenje“, kaže radnik Damir Sekulić.

Radnik Bratislav Milivojević kaže da mu ovo baš puno znači, to radno mesto osobama sa invaliditetom i da drugačije ne bi mogli da nađu zaposlenje.

„Ja sam ovde od samog početka i znam kako je bilo od samog početka i mogu vam reći da sam vrlo zadovoljna i jako to sve lepo funkcioniše i svakog dana nas je sve više i više“, kaže Milena Jaraković, radnica.

Uz osnovnu delatnost, sušenje voća, u preduzeću čije otvaranje je sa 2,8 miliona dinara pomoglo i Ministarstvo pravde, sada nastoje da primene savremene standarde u proizvodnji.

„Očekivanja su da u ovoj godini konačno zatvorimo priču o ulaganjima u ovo preduzeće, investicionim ulaganjima a ona se još odnose na uvođenje, implementaciju HCCP standarda, što ne podrazumeva samo proces sertifikacije“, kaže Čedomir Cicović, direktor preduzeća „Naše zeleno polje“.

To će im, nadaju se kao i do sada uz podršku Grada i RRA „Zlatibor“, unaprediti proizvodnju, otvoriti međunarodno i veći deo domaćeg tržišta, ali i obezbediti novo zapošljavanje.

Objavljeno: 19. 05. 2019.

Izvor: www.rts.rs

Autor: Nadežda Gavrilović

U Sevojnu otvoreno preduzeće u kojem rade osobe sa invaliditetom – www.rts.rs

O tome i na:

Otvoreno „Naše zeleno polje“ (VIDEO) -www.zoomue.rs