Đorđević: Socijalna zaštita biće kao u najrazvijenijim zemljama EU

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević obišao je Centar za socijalni rad Apatin i poručio da bi sistem socijalne zaštite trebalo da se unapredi i približi standardu najrazvijenijih zemalja Evrope.

Foto Tanjug/R.Prelić, arhiva

Apatin – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević obišao je Centar za socijalni rad Apatin i poručio da bi sistem socijalne zaštite trebalo da se unapredi i približi standardu najrazvijenijih zemalja Evrope.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za rad, Đorđević je Centar za socijalni rad Apatin obišao povodom obeležavanja jubilarnih deset godina od pružanja usluga socijalne zaštite – Pomoć u kući za odrasla i starija lica i Dnevni boravak za odrasle osobe sa telesnim invaliditetom i intelektualnim teškoćama.

On je, tom prilikom, rekao da resorno ministarstvo podržava jedinice lokalne samouprave, čiji je stepen ekonomske razvijenosti ispod republičkog proseka, kroz namenske transfere, ali i kroz projektna finansiranja na konkursima Ministarstva, i naglasio da će to nastaviti da radi i u narednom periodu u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

„Cilj nam je da sistem unapredimo i približimo standardu najrazvijenijih zemalja Evrope kroz prilagođavanje sistema specifičnim izazovima u životu pripadnika osetljivih kategorija stanovništva, kako bi se u što većoj meri osposobili za samostalan život, a roditeljima omogućilo slobodno vreme za bavljenje profesionalnim aktivnostima“, naveo je Đorđević.

On je čestitao jubilej Centru Apatin i zahvalio svim zaposlenima u radnim jedinicama Centra na uloženom naporu, predanosti i marljivosti koje, kako je rekao, svakodnevno ulažu radi zadovoljavanja potreba posebnih kategorija stanovništva.

„Ministarstvo snažno podržava razvoj usluga socijalne zaštite u svim jedinicama lokalne samouprave zato što verujemo da se institucionalnom zbrinjavanju korisnika treba pribeći kao poslednjoj opciji, odnosno tek onda kada su iscrpljeni svi drugi oblici zbrinjavanja. Zato vam veliko hvala na zalaganju da porodice ostanu na okupu što je duže moguće“, poručio je Đorđević prilikom otvaranja svečanosti.

Nakon obilaska Centra, ministar je prisustvovao filatelističkoj izložbi na kojoj je predstavljena i personalizovana poštanska marka, koverat, žig i razglednica sa motivima CSR Apatin, koje su izradili korisnici ustanove.

Događaju su prisustvovali direktorka CSR Apatin Nikolina Sučević, predsednik opštine Apatin Milan Škrbić i zamenica Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Milka Budakov, dodaje se u saopštenju.

Objavljeno: 17. 05. 2019.

Izvor: www.rtv.rs

Izvor: Tanjug