Nema para za lične asistente

MUKE OSOBA SA INVALIDITETOM U NOVOM SADU

Osobe s invaliditetom u Novom Sadu koje su koristile uslugu asistenta ostale su bez nje 1. aprila i najverovatnije je neće imati do septembra. Razlog je nedovoljno novca koji je Grad za tu namenu dodelio jednom licenciranom udruženju preko konkursa, odnosno što već godinama ne pronalazi način da ovu uslugu uvrsti u redovnu budžetsku obavezu, objavio je TV N1.

Stojan Kolarov ima 31 godinu i redak Morkuio sindrom. Interesovanja su mu široka, ali sve do septembra, kada je prvi put dobio personalnog asistenta, ograničen je bio prostor da u njima uživa.

-Razlika je bila ogromna. Zato što sam uglavnom provodio kod kuće dane. Kada sam dobio personalnog asistenta, lakše mi je bilo da odem negde ako želim. Dalibor (Grujčić, asistent) mi je rekao posle drugog, trećeg dana da će mi eksplodirati pluća koliko sam napolju – priča Stojan.

Grujičić ističe da je Stojanu onemogućeno samostalno kretanje.

-Znači, sam odlazak do toaleta je njemu nemoguć bez pomoći – dodaje on.

Pomagao mu je sve do 1. aprila, ali sad će to morati ponovo da preuzme Stojanov otac Dušan, inače srčani bolesnik u invalidskoj penziji. Od 14 osoba, samo još dve u Novom Sadu imaju personalnog asistenta, pojašnjavaju u Centru Živeti uspravno.

Uslugu su morali da ukinu jer od Grada nisu dobili dovoljno novca, a već su se zadužili na više strana. Gradonačelnik Miloš Vučević poručuje da pare nisu problem, ali da treba rešiti tehničko-administrativne probleme.

Objavljeno: 09. 04. 2019.

Izvor: FRANKFURTSKE VESTI – Dnevnik

O tome i na:

Novosađani sa invaliditetom ostali bez usluga asistenata – www.rs.n1info.com