Почињу обуке из знаковног језика за запослене у установама културе

Пројекат „Историја у сликама на знаковном језику”, који је подржан кроз конкурс за повећање приступачности установа културе Фондације „Нови Сад 2021”, а спроводи га Архив Војводине у сарадњи са Савезом глувих и наглувих Војводине, почео је да се реализује.

Фото: pixabay.com

Пројекат „Историја у сликама на знаковном језику”, који је подржан кроз конкурс за повећање приступачности установа културе Фондације „Нови Сад 2021”, а спроводи га Архив Војводине у сарадњи са Савезом глувих и наглувих Војводине, почео је да се реализује.

Кроз тромесечну обуку знаковног језика за запослене у установама културе омогућиће се приступачност у комуницирању с глувим и наглувим особама.

У оквиру јавног конкурса „Приступачност”, који је Фондација „Нови Сад 2021” расписала прошле године, подржано је укупно шест пројеката установа културе у чијем је фокусу управо „приступачност”, с укупно 4.373.500 динара. Пројектом „Историја у сликама на знаковном језику” је такође планирано да се особама с неким степеном оштећења слуха омогући приступачност садржајима Архива, истраживачкој сали, као и свим изложбама које Архив организује. На тај начин, особе с оштећеним слухом биће активно укључене у друштвена дешавања на пољу културе.

Из радионица инклузивног карактера настале су две представе које се реализују у склопу пројекта „Уметност и инклузија” који потписују Галерија Матице српске и удружење Пер.Арт. „Мала журка пропуштеног плеса” је дефинисана као хибридни јавни догађај у којем учествују сви: и публика, и извођачи, и особе с инвалидитетом, и они који су без инвалидитета. Извођење тог перформанса је 23. марта у Новосадском позоришту, док ће представа „Дис_Сyлпхиде”, која у фокус ставља позицију особа с инвалидитетом у плесу, бити изведена 25. и 26. марта у Гимназији „Лаза Костић”. Важност унапређења приступачности информација препознао је Културни центар „Руменка”, који је, у сарадњи с Домом за децу и омладину ометену у развоју „Ветерник”, започео израду приступачног веб-сајта.

Галерија ликовне уметности Поклон-збирка Рајка Мамузића кроз пројекат „Израда приступачне веб-презентације” такође жели да подстакне промене тиме што ће омогућити да што већи број корисника с неком врстом ограничања може да се информише о предстојећим културним догађајима.

У склопу истог јавног конкурса, Културни центар „Младост” у Футогу, у сарадњи са Савезом слепих Војводине, реализује пројекат „Воице паинтинг”, чији је циљ да снимањем аудио-књига дела савремених домаћих писаца учине доступним слепим и слабовидим особама. На тај начин унапредиће се квалитет живота особа с потешкоћама у опажању чулом вида.

Један од највећих проблема с којима се сусрећу глуве и наглуве особе, слепи и слабовиди јесу комуникацијске препреке на које свакодневно наилазе у својој заједници. Немогућност информисања, стицања знања и вештина, активна укљученост доводи до њихове маргинализације, искључености те и опадања квалитета живота. Управо реализацијом конкурса за приступачност, Фондација „Нови Сад 2021” омогућава да сви имају једнако право да буду информисани те и да та могућност не буде привилегија, већ право.

С. С.

Objavljeno: 23. 03. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: S. S.