ZEMLJA SPORTA! Naši specijalni olimpijci osvojili 17 medalja na Svetskim igrama, Amerika pala u borbi za košarkaško zlato!

Otputovavši u Abu Dabi, bili su jedna od 190 sportskih delegacija na najvećem sportskom nadmetanju u 2019. godini. Najvećem, jer je na Igrama učestvovalo čak 7.500 sportista. Njih 117 je bilo iz naše zemlje. I osvojili su čak 17 medalja.

FOTO: SPECIAL OLYMPICS WORLD GAMES ABU DHABI 2019 / FACEBOOK

Može biti da na njihove utakmice ne dolazite. Da ne znate ni koliko ima njihovih klubova u našoj zemlji. Ali, sportisti Specijalne Olimpijade Srbije, koja okuplja osobe sa posebnim potrebama, zablistali su iznova na veličanstven način.

Otputovavši u Abu Dabi, bili su jedna od 190 sportskih delegacija na najvećem sportskom nadmetanju u 2019. godini. Najvećem, jer je na Igrama učestvovalo čak 7.500 sportista. Njih 117 je bilo iz naše zemlje. I osvojili su čak 17 medalja. Poslednje – završnog dana nadmetanja, i to na impresivan način.

Jer, nakon što je mešovita ekipa u boćanju osvojila zlato, a srebra pripala Filipu Barotoleu na 200 metara trčanjem, Marku Malbašiću u boćanju i Milošu Đokiću u plivanju 100 metara delfin stilom, osvojene su najpre još tri medalje. Filip Bartole je osvojio zlato u sprintu na 100 metara, Milica Vlajković srebro u boćanju, a ženska odbojkaška selekcija bronzu. A onda – poslastica.

U velikom košarkaškom finalu, naše devojke su pobedile Sjedinjene Američke Države i osvojile zlato. Za najsjajnije odličje borili su se i momci, no u finalu su bolji bili Belgijanci. Srebra su osvojili Marija Misini u plivanju (50 metara leđno), mešovita atletska štefeta na 4×100 metara (Bartole, Živkov, Kovačev, Manojlov) i odbojkaši na pesku, dok su bronze u boćanju uzeli i naš muški dubl i njihove koleginice iz reprezentacije.

Sve ukupno – četiri zlata za Srbiju, 12 srebrnih medalja i tri bronzane. Čak 17 zemalja za zemlju sporta, čiji su specijalni olimpijci sastavni deo. I više od toga – ponos.

Special Olympics World Games Abu Dhabi 2019

Objavljeno: 21. 03. 2019.

Izvor: www.sport.blic.rs

Autor: Darko Nikolić

O tome i na:

Zlato za košarkašice i srebro za košarkaše na Specijalnoj olimpijadi -www.rts.rs

-Specijalna Olimpijada: Filip Bartole osvojio zlato i srebro u Abu Dabiju – www.ilovezrenjanin.com

Udovičić obišao srpske sportiste na Specijalnoj olimpijadi – www.b92.net