Деца с посебним потребама засадила дрвеће у Кањижи

На кањишком Вашаришту засађено је 50 садница дрвећа у заједничкој акцији деце са посебним потребама и волонтера.

Кањижа: На кањишком Вашаришту засађено је 50 садница дрвећа у заједничкој акцији деце са посебним потребама и волонтера.

Акцију су спровели чланови Удружења „С тобом – за њих” из Кањиже и ученици Основне и средње школе „Жарко Зрењанин” из Суботице, у организацији Међународног клуба “Сороптимист” из Суботице. Обезбеђењем садница подршку акција у озелењавању Вашаришта пружила је локална самоуправа општине Кањижа. 

У садњи су учествовали штићеници кањишког дневног боравка за особе са посебним потребама “Барка” и виолонтери Удружења “С тобом – за њих”, а Славица Фехер истиче да је садња дрвећа протекла у добром расположењу и дружењу. Кањижанима се придружило петоро ђака суботичке школе “Жарко Зрењанин”.

Педагог из школе “Жарко Зрењанин” Никола Савић наглашава да је за ђаке ове специјалне школе за образовање и васпитање деце са посебним потребама, садња дрвећа посебно искуство.

– Имамо сарадњу са разним удружењима у Војводини, па добру сарадњу остварујемо са кањишким Удружењем “С тобом – за њих”. Ова деца су са посебним потребама, а ми их едукујемо и оспособљавамо да буду самостална, ми их подучавамо за будући живот. Ова деца уче да буду цвећари и баштовани и они доста науче у шклоли, имамо праксу на Палићу, тако да се осособљавају да самостално могу да раде. Садња дрвећа је мали део практичне обуке који ми у току године одрадимо – каже Савић.

Председница суботичког клуба “Сороптимист” Зенобиа Киш наглашава да је циљ да се деца уче одговорности, те да ће учесници акције бити у прилици да заливају стабла И брину о њима. Чланови клуба “Сороптимист” су уочи акције садње дрвећа посетили дневни боравак “Барка” уручивши скромну донацију.

М. Митровић

Objavljeno: 20. 03. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Mitrović