Сарадња Сомбора и Ердута: Удружењу слепих нова опрема

Као још један у низу резултата ИПА пројекта „Виситус“, који организују Град Сомбор као носилац пројекта и учесници Општина Ердут (Хрватска) и српски Институт за економска истраживања, у петак је у сомборском Удружењу слепих и слабовидих предата на употребу опрема вредна 15.000 евра.

СОМБОР: Као још један у низу резултата ИПА пројекта „Виситус“, који организују Град Сомбор као носилац пројекта и учесници Општина Ердут (Хрватска) и српски Институт за економска истраживања, у петак је у сомборском Удружењу слепих и слабовидих предата на употребу опрема вредна 15.000 евра.

Ова донација Удружењу, према речима његове секретарке Данијеле Голубовић, највећа од оснивања далеке 1951.године, састоји се од рачунара са скупоценим и ретким тастатурама са Брајевим писмом и ултразвучним штаповима, који ће помоћи у раду Удружења, али и свим његовим члановима.

– У питању је пројекат прекограничне сарадње, подржан од Европске уније, чији је циљ креирање услова за унапређење туристичке понуде у пограничном подручју Севернобачког округа и Осјечко-барањске жупаније кроз проширење понуде за слепе и слабовиде – навео је Антонио Ратковић, заменик сомборске градоначелнице, који је у име носиоца пројекта са Удружењем слепих и слабовидих и закључио уговор о донацији.- Туристичка понуда на простору Западнообачког округа биће прилагођена слепим и слабовидим особама, што подразумева, са наше стране границе и мапирање 30 туристичких тачака у Сомбору, Апатину, Бачком Моноштру, Сонти, Бездану и Телечкој.

Туристичке понуде биће на располагању слепима и слабовидима и по завршетку пројекта. За овај пројекат из ИПА фонда издвојено је преко 300.000 евра, а он траје до 14. фебруара ове године. Пројектни менаџер ИПА пројекта „Виситус“, проф. др Саша Бошњак је појаснио да ће и након окончања пројекта у којем је успешно објављено 10 јавних набавки, за шта је утрошено око 85 одсто одобрених средстава, средине у којима се овај пројекат изводи осећати његове бенефите, као што је скоро постављање тактилних туристичких табли у самом Сомбору и Бачком Моноштору.

Како је рекао, пројекат ВИСИТУС део је Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Србија-Хрватска 2014-2020. године и уједно један од 24 пројекта одобрених за финансирање од укупно 127 пројектних предлога у оквиру Првог пројектног позива за период 2014.-2020.

М. Мћ

Objavljeno: 02. 02. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Mć.