Dozvole za ribolov skuplje ove godine

Dozvole za rekreativni ribolov od ove godine skuplje su za hiljadu dinara, pa će pecaroši za seniorske morati da izdvoje 7 hiljada, dok će stariji od 65 godina, žene i osobe sa invaliditetom dozvole platiti tri i po hiljade dinara.

Tanjug (Jaroslav Pap)

Novi Sad – Dozvole za rekreativni ribolov od ove godine skuplje su za hiljadu dinara, pa će pecaroši za seniorske morati da izdvoje 7 hiljada, dok će stariji od 65 godina, žene i osobe sa invaliditetom dozvole platiti tri i po hiljade dinara. Ipak, viša cena nije odvratila pecaroše od omiljene aktivnosti.

Iako su za 1.000 dinara skuplje, pecaroši, ali i udruženja ribolovaca veoma su zainteresovani za dozvole za rekreativni ribolov, saznali smo u Javnom vodoprivrednom preduzeću „Vode Vojvodine“

“Vode Vojvodine ne utiču na cene ribolovnih dozvola već je to urađeno poslednjim pravilnikom koji izdaje Ministarstvo za zaštitu životne sredine dok moram da istaknem da cene jednodnevnih i višednevnih dozvola se nisu menjale

“Mi u proseku izdamo godišnje oko 8.000 dozvola, interesovanaje je veliko, dolaze i ribolovci i udruženja sportskih ribolovaca da preuzmu dozvole”, izjavio je Milivoj Stojanović, rukovodilac odeljenja za ribarstvo “Vode Vojvodine”.

U Ribolovačkom savezu Vojvodine kažu da svako poskupljenje dozvole izaziva negodovanje pecaroša, ali da u Savezu pozdravljaju odluku ministarstva, jer će, kako tvrde, dodatni novac iskoristiti za obnavljanje čamaca i opreme za sprečavanje krivolova.

“Sa naše tačke gledišta ovo će biti ipak nekakav možda malo bolji prihod nama koji živimo isključivo od čuvanja voda i od prodaje dozvola, a to će se reflektovati i na rad ribočuvarske službe imaćemo para da im plaćamo to neophodno gorivo svakog meseca,možda ćemo zaposliti još nekog ribočuvara da bi ti naši tereni bili bolje pokriveni”, rekao je Dušan Jovanović, predsednik ribolovačkog saveza Vojvodine.

Da se pecanje bez dozvole ne isplati, propisuje i zakon. Kazne su velike i iznose od pet do 150 hiljada dinara.

.

Objavljeno: 31. 01. 2019.

Izvor: www.rtv.rs

Autor: Nataša Radman