Професорица Жељка Милошевић подучава слепе дизајну звука

Учесници прве активности која се организује у Новом Саду у периоду од 8. до 16. фебруара ће између осталог да заједно осмисле изглед и начин функционисања ове платформе коју ће у наредних шест месеци програмери и организација да имплементирају.

Пројекат под називом “Use sound to watch around”, посвећен је младим слепим особама из региона, а координаторка Жељка Милошевић, иначе харфисткиња и професорица дизајна звука, каже да већ другу годину заредом покушава да им пружи подршку тако што их оспособљава за посао дизајнирања звука као и да је успех из прошлогодишњих едукација обавезао да настави овај пројекат.

Организатор ових активности је удружење Културни центар младих Војводине, а пројекат се спроводи у оквиру међународног програма  „Еразмус плус“ који је финансиран  од стране  Европске комисије.

Творац ове идеје Жељка Милошевић, која је професоркa у Средњој музичкој школи Петар Коњевић у Сомбору, у разговору за наш лист говори о самом пројекту, успеху који је остварен као и о даљим плановима.

– Много тога ме је подстакло и све се некако одвијало ланчано. Одувек  сам имала мноштво идеја на тему подршке, едукације и афирмације младих и спровођења таквих активности,  а тек када сам пре десетак година открила свет невладиног сектора, мој живот се променио и добио смисао… Тада су мале акције постајале још веће, а кренули су и пројекти како националног тако и интернационалног карактера и увек смо се бавили неформалном едукацијом и мобилношћу младих као и решавањем социјалних проблема код младих, посебно оних из угрожених циљних група – каже Жељка Милошевић.

Према њеним речима теме пројеката у којима је до сада учествовала су углавном биле везане за коришћење неке од уметности за решавање неких социјалних проблема.

– Као наставник дизајна звука у средњој музичкој школи имала сам прилике да радим са слепим ђаком од којег сам и ја много тога научила. Он ми је заправо и био инспирација да осмислим пројекат који сам назвала “Use sound to watch around”, јер је слепима чуло слуха најбитнији орјентир за сналажење у простору и спознају свега што је око њих, уједно и алат уз помоћ којег могу доћи до запослења – објашњава Жељка.  

Пројекат је први пут спроведен 2017. године када је окупио 40 учесника из 7 земаља – Србије, Албаније, Црне Горе, Бугарске, Турске, Грчке и Италије, а међу њима је било и десетак слепих особа.

– Тада је све спроведено чак и боље него што смо очекивали. Поред сјајне радне атмосфере коју смо имали током спровођења активности, резултати који су постигнути имплементирајући додатне активности свако у својој земљи, били су више него задовољавајући – каже Жељка и појашњава да  су у земљама из којих су дошли учесници, након пројекта у Србији, спроведене различите активности које су се односиле на едукацију слепих, ширење информације о могућностима запошљавања… 

– Дефинитивно је овај пројекат помогао и да се промени свест „обичних“ људи и начин на који посматрају особе са неким инвалидитетом. Пошто овај пројекат у оквиру организованих активности директно укључује и слепе многи су по први пут имали прилике да сарађују са њима, као и да проводе време заједно учећи и дружећи се, а на крају сваке активности поред разних видова конкретних евалуација, једноставно можете да видите позитивну промену код свих учесника – прича Жељка.

Управо је успех који је постигнут са десетак слепих особа у првом пројекту, подстакао нове идеје за наредни који ће сада отићи корак даље…

– Заједничким предлозима дошли смо на идеју да овога пута имплементирамо једну интернационалну онлајн аудио платформу која ће омогућити слепима да продају своје аудио фајлове који се користе за разне намене у медијима кроз сток аудио продају, али и да нуде услуге клијентима из целог света. Замисао је да та платформа омогући и послодавцима ангажовање особа са инвалидитетом, што је и законом дефинисано у појединим земљама. Учесници прве активности која се организује у Новом Саду у периоду од 8. до 16. фебруара ће између осталог да заједно осмисле изглед и начин функционисања ове платформе коју ће у наредних шест месеци програмери и организација да имплементирају.  Након тога следи тестирање и промовисање платформе у нади да ће она надалеко заживети и заиста помоћи слепима у борби против незапослености – објашњава координаторка Жељка Милошевић. 

Она каже да је са већином учесника првог пројекта остала у контакту, чак и да среће са њима у другим земљама током разних путовања.Добар одзив слепих који нуде и помоћ и подршку

Према првим најавама, пројекат је наишао на веома добар одзив слепих особа који се јављају не само за учешће, већ нуде и помоћ и подршку у организацији.

– Новим пројектом је планирано да из сваке земље буде одабрано по пет учесника од којих је једна особа слепа и један асистент. Међутим сада већ из неких земаља имамо по двоје или више слепих учесника. Учесници су у ствари конкурсом одабрани сви они омладински радници, наставници социолози и сл. који се у свом раду срећу са слепима, јер је циљ да знање које стекну у оквиру прве активности у Новом Саду пренесу у својим локалним заједницама – појашњава Жељка.

Милица Ћирић

Objavljeno: 03. 02. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Milica Ćirić