Prva promo tura za slepe i slabovide u Somboru i Erdutu

Start projekta „Visitus“. Osobe oštećenog vida, slepi i slabovidi, članovi Saveza slepih iz Srbije i Hrvatske, učestvovali su u prvoj promotivnoj turističkoj turi prilagođenoj ovoj grupaciji ljudi, koja je organizovana u Apatinu i Sonti.

Start projekta „Visitus“

Osobe oštećenog vida, slepi i slabovidi, članovi Saveza slepih iz Srbije i Hrvatske, učestvovali su u prvoj promotivnoj turističkoj turi prilagođenoj ovoj grupaciji ljudi, koja je organizovana u Apatinu i Sonti.

Organizovana je u okviru evropskog projekta Visitus „Proširenje turističke ponude za slepe i slabovide osobe“, čiji je nosilac Grad Sombor, a partneri su Opština Erdut u Hrvatskoj i Institut ekonomskih nauka Republike Srbije. Visitus je deo evropskog projekta Intereg IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska od 2014. do 2020. godine.

Turistička ponuda na prostoru Zapadnobačkog okruga u narednih nekoliko meseci biće prilagođena slepim i slabovidim osobama, kada će biti mapirano ukupno 30 turističkih tačaka u Somboru, Apatinu, Bačkom Monoštoru, Sonti, Bezdanu i Telečkoj.

Za ovaj projekat iz IPA fonda izdvojeno je oko 300 hiljada evra, a projekat traje do 14. februara naredne godine. Sve turističke tačke, koje su tokom dve godine mapirane i prilagođene slabovidim i slepim osobama, biće po završetku projekta na raspolaganju ovoj turističkoj grupaciji i narednih godina. Organizovane turističke ture za slabovide i slepe osobe na području Zapadnobačkog okruga i u Osiječko-baranjskoj županiji postaće ustaljena praksa, što do sada nije bio slučaj.

Tokom prve promotivne turističke ture članovi Saveza slepih iz Srbije i Hrvatske posetili su u Apatinu Podunavsko-nemački crkveni muzej i Crkvu uzvišenja Marijinog, a potom etno-šokačku kuću u Sonti i Banju Junaković.

– Ovakve turističke ture donose neku vrstu jedinstva, jer su ovde članovi gotovo svih organizacija slepih i slabovidih iz Srbije i Hrvatske. Doprinosi i razbijanju predrasuda koje postoje o nama, slepima i slabovidima i trebalo bi ovako nešto organizovati bar jednom, dvaput godišnje. Za mene je ovo prvi ovakav projekat i želeo bih da se ovakva tradicija nastavi, jer su ovakvi programi prava retkost. Najveći utisak na mene je ostavila biblioteka Podunavsko-nemačkog muzeja u Apatinu, gde među 40.000 raritetnih knjiga, čuvaju i Bibliju, štampanu za slepe osobe, koja je jedinstvena u ovom delu regiona, kaže Zdenko Klinko, član Saveza slepih Srbije.

U prvoj turističkoj turi učestvovalo je 30 slepih i slabovidih osoba i njihovih pratilaca. Svi su saglasni da bi ovakve ture trebalo da postanu praksa, te da i ova grupacija ljudi bude ravnopravna sa ostalim turistima.

– Na mene je najveći utisak ostavila etno, odnosno Šokačka kuća u Sonti. Mislim da je neophodno da nas, slepe i slabovide osobe, što više uključuju u ovakve turističke aranžmane, da se krećemo sa ostalim osobama zdravog vida i da nismo osobe drugog reda. Mislim da je ovaj projekat početak takve prakse, kaže Saša Jovanović, predsednik međuopštinske organizacije Saveza slepih Pirot.

Drugog dana prve promo turističke ture za slepe i slabovide, učesnici su posetili Hrvatsku – Turističko informativni centar u Aljmašu, Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu i KZC „Milutin Milanković“ u Dalju.

– U januaru će ove promotivne turističke ture biti obogaćene sa četiri mesta u Srbiji i četiri mesta u Hrvatskoj, koja će biti opremljena specijalnim taktilnim mapama, koje će na Brajevoj azbuci i glasovnim porukama, na četiri jezika, opisivati svih 58 mapiranih tačaka u Srbiji i Hrvatskoj, a koje su bitne za ovaj region sa obe strane granice, objašnjava Saša Bošnjak, projektni menadžer Visitusa za Grad Sombor, i navodi i da je Grad Sombor obezbedio besplatnu mobilnu aplikaciju u okviru ovog projekta, koja će početkom sledeće godine biti predstavljena javnosti, kao i turističke mape, prilagođene slepima i slabovidima.

Garancija održivosti

Saša Bošnjak (na fotografiji) naglašava da nekoliko faktora garantuju održivost ovog evropskog projekta, koji zajednički realizuju Grad Sombor, Opština Erdut u Hrvatskoj i Institut ekonomskih nauka Republike Srbije. „Prvo, imamo 50 obučenih turističkih radnika sa obe strane granice. Drugo, imamo 58 mapiranih tačaka, 30 u Srbiji i 28 u Hrvatskoj, koje trajno ostaju na turističkim mapama. Treće, oprema i pomagala koju smo, u okviru ovog projekta, nabavili za Saveze slepih i slabovidih, ostaje tim savezima na korišćenje“, kaže Bošnjak.

Objavljeno: 24. 12. 2018.

Izvor: www.danas.rs

Autor: G. Nonin