„Goša Solko” u štrajku

U firmi rade osobe sa invaliditetom i traže neisplaćene zarade.

Ulaz u fabriku iz Smederevske Palanke - Foto "Goša Solko"

 

 

U firmi rade osobe sa invaliditetom i traže neisplaćene zarade.

Smederevska Palanka – Deo radnika fabrike „Goša Solko” iz Smederevske Palanke, od 21. avgusta je u štrajku zbog neisplaćenih zarada, poreza i doprinosa i jubilarnih nagrada. Ova firma u kojoj se pretežno proizvode komunalni kontejneri za smeće, registrovana je kao preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i od sedamdesetak radnika više od polovine su invalidi. U štrajku je njih 27, od kojih 17 sa nekom vrstom invaliditeta, mahom gluvonemi, gluvi i nagluvi.

Traže isplatu zaostalih zarada, počev od marta, uplatu poreza i doprinosa zaključno sa junom kako bi mogao da im se poveže radni staž, a među štrajkačkim zahtevima našla se i isplata jubilarnih nagrada i zaostalih sindikalnih članarina.

– Dva dana smo pregovarali sa direktorom i nismo postigli dogovor. Kaže da ne može da nam ispuni zahteve, a mogu vam reći da su pale i uvrede. U ponedeljak smo išli u opštinu i tražili da obaveste nadležno ministarstvo jer loše stanje u fabrici traje godinama – navodi za „Politiku” Petar Šević, predsednik Štrajkačkog odbora.

Objašnjava da je firma pre dve godine bila u predstečajnom postupku nakon čega im je Privredni sud u Požarevcu odobrio pet godina za oporavak. Međutim, kaže Šević, u „Goši Solko” nema redovnog poslovanja.

– U prošloj godini šest meseci nije bilo posla, a u ovoj je slično. Direktor je izjavio da se u prvih sedam meseci radilo samo 45 odsto. Tek nedavno nam je stigao neki posao – tvrdi predsednik štrajkača i najavljuje nastavak sindikalne borbe.

Direktor Dragiša Marković navodi da su zahtevi štrajkača „vrh ledenog brega” u ovoj firmi, te da je suština problema u članu 21 Zakona o porezu na dohodak građana koji predviđa da se osobama sa invaliditetom, zaposlenim u preduzećima za radno osposobljavanje i zapošljavanje OSI, ne plaća porez na zarade, a da je u praksi drugačije. O pregovorima sa Štrajkačkim odborom rekao je:

– I dalje ćemo razgovarati, niko nikome nije zatvorio vrata. Ja sam im nudio da isplatimo dugovanja u nekom narednom periodu, nisu prihvatili. U pregovorima mora da postoje kompromisi i ja se nadam da ćemo ih postići.

Šta je konkretno ponudio štrajkačima, nije želeo da precizira. Za posao koji je ugovoren za naredni period, navodno da nema dovoljno radnika.

– Ne valja kad nema posla, ne valja kada ima malo više, tako da ćemo morati da angažujemo i ljude preko Omladinske zadruge, jer kupac se jednom pojavi, ako ne odradiš on ide dalje – objašnjava Dragiša Marković, koji „Gošu Solko” vodi dve decenije.

Ova firma postoji od 1978. godine. Proizvodi komunalnu opremu, čelične konstrukcije, metalne palete, auto-prikolice, opremu za poljoprivredu i dečija igrališta.

 

Ni opština Smederevska Palanka nije kupac „Goše Solko”

Predlog da država prilikom tendera zakonski obaveže javna komunalna preduzeća da roba iz preduzeća koja upošljavaju invalide učestvuje od pet do 10 odsto, samo je slovo na papiru. I iz „Goše Solko” se apelovalo jer bi se time rešilo poslovanje ovih preduzeća koja su sada na otvorenom tržištu.

Očito, u praksi je drugačije. Kao drastičan primer pre tri godine navedena je upravo opština Smederevska Palanka koja je kupila kontejnere od drugih preduzeća, a ne od firme koja posluje na njenoj teritoriji i upošljava osobe sa invaliditetom.

Objavljeno: 28. 08. 2018.

Izvor: www.politika.rs

Autor: Olivera Milošević

O tome i na:

– Štrajkom traže zaostale plate – www.novosti.rs