Уз музику и шах лакше се победи тама

Градска организација слепих, са седиштем у Милетићевој 28, сваки дан има циљ да прати слепе и слобовиде кроз њихов живот…

 

 

У спорту и у шаху Војводина има девет носилаца светских и европских признања, оних који су заслужили националну пензију. Најуспешнији су у атлетици, односно  бацачким дисциплинама, а у шаху изродили су се мајстори…

Нови Сад – Градска организација слепих, са седиштем у Милетићевој 28, сваки дан има циљ да прати слепе и слобовиде кроз њихов живот, пружајући им првенствено правну помоћ при социјалној и здравственој заштити, информишући их на њима прилагођеним форматима и употпуњујући им време забавним и едукативним активностима.

Међу слепима има високообразованих, необразованих, талентованих, неталентованих, младих и старих – чине једну целу популацију.Председник Градске организације слепих Горан Вуковић тврди да је већина њих незапослена јер је послодавцима скупо да посебно прилагоде радно место за слепу особу, а и присутан је проблем недостатка персоналних асистената, без којих они не могу да се крећу по непознатим просторима.

– Поражавајућа статистика је показала да послодавци не желе да запосле инвалида, а уколико би морали, подаци кажу да су слепи на претпоследњем и последњем месту од свих група инвалида – нагласио је Вуковић.

Приметно је да су слепи углавном затворени у својим кућама и немају богат социјални живот. Најтеже је код старих и оних који живе на селу, па им сваки материјал који добију од потпорних организација и те како значи. Како би такве људе анимирала и подстакла на активности и дружење Градска организација слепих једном месечно издаје звучни часопис „НС спектар”.

На истој адреси је и Савез слепих Војводине, чија секретарка Анђелка Ружин каже да би било добро допунити Закон о јавном информисању и медијима, да би се побољшао положај слепих у том сегменту.

– Закон гарантује право на јавно информисање и инвалидима, мада је начин информисања специфичан само код слепих и у одређеној мери знаковни језик код глувих, који ипак могу и да читају, али слепи не, па им треба још више помоћи – сматра Анђелка Ружин.

Због тога су главни задаци Савеза слепих прилагођавање књига, односно њихово штампање на Брајевој азбуци и звучно снимање, као и издавање месечних часописа. У оквиру те организације постоје звучни студио-простори и Брајева штампарија, па тако она функционише као једна целина. Издају пет месечника: „Одјек”, који је општег садржаја, „Дечји одјек” намењен малишанима, „Свет жене”, „Вишзхонг” на мађарском и „Видици” на Брајевој азбуци. Магазине чини од осам до 12 сати снимљеног материјала и шаљу их на кућну адресу корисника.

Осим тога, не изостају спортске и културне активности у оквиру те две организације за слепе и слабовиде. Најчешћи су музички фестивали и смотре и турнири у шаху. У спорту и у шаху Војводина има девет носилаца светских и европских признања, оних који су заслужили националну пензију. Најуспешнији су у атлетици, односно бацачким дисциплинама, а у шаху изродили су се мајстори. Годинама постижу и врхунске резултате у европској и светској куглашкој лиги. Организују разнолика дружења, такмичење у пикаду прилагођеном за слепе, округле столове, као и књижевне вечери, које су значајне јер има оних који пишу поезију и прозу па им је потребна помоћ да издају та дела.

Секретарка Савеза слепих Војводине Анђелка Ружин подвлачи да „тапију на слепоћу” немају само они који су рођени слепи јер се то може десити било коме.

– Фали нам емпатије према слепима, а тако је лако ставити се у њихову ситуацију. Довољно је само да зажмуримо и пробамо да урадимо најједноставнију радњу, на пример, да попијемо чашу воде – наглашава она.

Савез слепих Војводине следеће године слави јубилеј од 70 година постојања и броји око 3.500  чланова, док ће Градска организација слепих седамдесети рођендан напунити за две године и има око 550 корисника који имају тежак степен оштећења вида или су потпуно слепи.

Министарство рада и социјалне политике, Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање и Град Нови Сад помажу финансирање активности и дела трошкова и зарада запослених. Пројектно финансирање проблем је старим организацијама које своје програме диктиране чланством тешко могу превести у пројекат, поручују из Савеза слепих Војводине.

 

Недостаје звучних и књига на Брајевој азбуци

Библиотека „Мр Омер Маринков” у оквиру Савеза слепих Војводине постоји већ 40 година и броји више од 5.500 звучних књига и оних на Брајевој азбуци, које доставља корисницима на кућну адресу, не само у забавне сврхе него и за образовање и стручно усавршавање.

Секретарка Савеза слепих Војводине Анђелка Ружин се нада да ће та организација бити у финансијској могућности да што више књига прилагоди својим корисницима.

– Годишње смо снимали више од 100 наслова, а сада око 30-40, што је премало јер слепи много више читају, а и брже читају јер у ствари слушају – тврди она, додајући да је књига је једино културно добро у којем они могу уживати.

М. Рашић

 

Objavljeno: 26. 08. 2018.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Rašić