UHVATI FILM – selektovani filmovi

Ukupno 34 filma, iz 22 zemalje sveta, biće prikazano na ovogodišnjem 16. Međunarodnom filmskom festivalu „Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film“.

 

 

Ukupno 34 filma, iz 22 zemalje sveta, biće prikazano na ovogodišnjem 16. Međunarodnom filmskom festivalu „Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film“, koji se održava od 24. do 30. septembra u Kulturnom centru Novog Sada.  Kompletna lista izabranih filmova, dostupna je na: http://sr.uhvatifilm.org/34-filma-izabrano-u-program-16-uhvati-film-festivala .

Neke od prethodnih najboljih filmova sa Festivala, Novosađani će moći pogledati u okviru Novosadskih filmskih karavana Uhvati film, koji će se realizovati neposredno pred 16. izdanje Festivala. U udaljenijim delovima opštine Novi Sad, organizovaće se jednosatne projekcije izabranih filmova sa Uhvati film festivala, nakon čega sledi diskusija sa publikom.

 

SELEKTOVANI FILMOVI ZA 16. UHVATI FILM

Ukupno 34 filma, iz 22 zemalje sveta, biće prikazano na ovogodišnjem 16. Međunarodnom filmskom festivalu „Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film“, koji se održava od 24. do 30. septembra u Kulturnom centru Novog Sada. Stručni žiri, predanim radom, od 636 pristigla filma izabrao je one najbolje, koji će biti prikazani u okviru filmskih takmičarskih dana Uhvati film festivala u periodu od 27. do 30. septembra. Kompletna lista izabranih filmova, dostupna je na: http://sr.uhvatifilm.org/34-filma-izabrano-u-program-16-uhvati-film-festivala .

Neke od prethodnih najboljih filmova sa Festivala, Novosađani će moći pogledati u okviru Novosadskih filmskih karavana Uhvati film, koji će se realizovati neposredno pred 16. izdanje Festivala. U udaljenijim delovima opštine Novi Sad, organizovaće se jednosatne projekcije izabranih filmova sa Uhvati film festivala, nakon čega sledi diskusija sa publikom. Projekat se realizuje u cilju decentralizacije kulturne ponude u Novom Sadu, uz podršku Gradske uprave za kulturu, prateći celokupan moto ovogodišnjih Uhvati film projekcija: da kultuni sadržaji moraju biti pristupačni i dostupni svima jer #KulturaJeZaSve.

Uhvati film festival jedini je regionalni filmski Festival o invalidnosti. Već 16. godinu uspešno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa; od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit; od 2017. u Banjoj Luci pod vođstvom Humanitarne organizacije Partner; a od ove godine premijerno i u Kotoru, u realizaciji nevladinog udruženja ART 365 iz Podgorice. Selektovani filmovi biće prikazani na 16. Filmskom festivalu Uhvati film u Novom Sadu i ulaze u uži izbor za prikazivanje u Banjoj Luci, Rijeci i Kotoru, ali i u okviru Filmskih karavana – projekcija izabranih filmova u gradovima Srbije i Hrvatske.

Filmski festival Uhvati film održava se širom regiona  sa jedinstvenim ciljem: informisanja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom, čime se utiče na promene u stavovima ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, te stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Ovogodišnje novosadsko izdanje Festivala podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje i odnose sa verskim zajednicama i ERSTE banka.

Marijana Ramić

kordinatorka pr aktivnosti

Tel. 064-33-40-139

uhvatifilm@gmail.com; marijanaramic@gmail.com

http://uhvatifilm.org/

 

Izvor: Uhvati film festival (pr.uhvatifilm@gmail.com)