Država da pomogne

Ministar za rad i gradonačelnik sa predstavnicima DES…

Đorđević, Vučević i Radivojević sa predstavnicima DES - Foto Pres služba Grada

 

 

Ministar za rad i gradonačelnik sa predstavnicima DES. Angažovana Agencija za mirno rešavanje sporova.

Za državu je veoma važno da nagomilani problemi novosadskog DES budu rešeni što pre i u skladu sa interesima zaposlenih, istaknuto je juče u razgovoru u Novom Sadu, u kojem su, uz predstavnike preduzeća i Republičke agencije za mirno rešavanje sporova, učestvovali i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i gradonačelnik Miloš Vučević.

Resorno ministarstvo nastoji da pomogne u pronalaženju rešenja s kojima su suočeni radnici, od kojih su više od 60 odsto njih osobe sa invaliditetom.

– Zato smo i angažovali Agenciju za mirno rešavanje radnih sporova, kako bismo do zajedničkog rešenja došli u zakonskom roku – rekao je Đorđević.

Povodom štrajka u DES, koji je početkom sedmice pokrenuo sindikat “Sloga”, jedan od četiri reprezentativna sindikata u tom kolektivu sa 170 zaposlenih, Agencija za mirno rešavanje sporova pokrenula je već drugi postupak u tom preduzeću, rekao je direktor te agencije Mile Radivojević.

– Postupak je u toku i moramo da budemo optimisti. Ovom prilikom želim da pošaljem poruku, kako radnicima koji su u štrajku, tako i onima koji nisu, da je državi izuzetno važno da se ovaj postupak reši na način koji će biti u potpunosti sa njihovim zahtevima i koji će, na neki način, rešiti sve njihove individualne probleme – rekao je Radivojević.

Gradonačelnik Vučević je najavio nastavak podrške grada ovom preduzeću u kojem 60 odsto zaposlenih čine invalidi i naglasio da je veoma važno to što se ministar Đorđević priključio rešavanju problema u DES, imajući u vidu aktuelnu situaciju.

Predsednica sindikata “Sloga-DES” Zorica Stepanov izjavila je novinarima da na tom sastanku nisu ponuđena konkretna rešenja, kada je reč o neispunjenim zahtevima radnika, koji su uzrok obustave rada i najavila da će u ponedeljak, nakon novog sastanka sa predstavnicima Agencije, biti odlučeno da li će štrajk biti nastavljen i u kakvoj formi.

A sindikat “Sipos-DES” pozvao je zaposlene koji su u štrajku da se vrate poslu zbog opstanka i budućnosti preduzeća koje ima ugovorene poslove i rokove.

Plate

Zaposlenima je u petak isplaćena jedna od tri zaostale plate, nepovezan im je radni staž od 2016. godine, zdravstveno osiguranje nema 10 meseci deo radnika, nisu isplaćivani ni putni troškovi. Mnogi zaposleni imaju i kredite, pa se i te rate nagomilavaju, navode iz sindikata “Sloga”.

Objavljeno: 04. 08. 2018.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Z. Grumić