Traže personalne asistente za invalide

Sekretarijat za socijalnu zaštitu raspisao tender za angažovanje pratilaca sugrađanima sa invaliditetom…

Foto: I. Marinković

 

 

Beograd – Sekretarijat za socijalnu zaštitu raspisao tender za angažovanje pratilaca sugrađanima sa invaliditetom. Ovom uslugom obuhvaćeno 55 korisnika, a 24 na listi čekanja.

Da bi se obezbedio nastavak pružanja usluga personalne asistencije sugrađanima sa invaliditetom, Sekretarijat za socijalnu zaštitu raspisao je postupak za angažovanje 55 asistenata. Oni će biti dodeljeni na isto toliki broj korisnika, koji već koriste pomoć pratilaca. Međutim, na čekanju je trenutno 24 Beograđana, koji će biti uključivani ukoliko se bude povećao broj dostupnih asistenata.

Prema navodima nadležnog sekretarijata, prioritet je da svi korisnici, koji imaju pravo na ovu uslugu i koji je koriste, nastave sa njom.

– Otkako je uvedena, 2016. godine, nikada nije prekidana ni dan, pa je važno da na vreme preduzmemo mere – objašnjavaju u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu. – A 24 zainteresovanih korisnika, koji se trenutno nalaze na listi čekanja, biće uključeno shodno raspoloživosti asistenata u narednom periodu.

Personalni asistenti dodeljuju se punoletnim osobama sa telesnim invaliditetom. Njima su pomagači podrška u kretanju, obavljanju svakodnevnih aktivnosti, pri socijalnim kontaktima.

Angažovani su najmanje 20, a najviše 40 sati nedeljno i svako od njih je posvećen isključivo jednom korisniku.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: M. S.