Запажен рад Канцеларије за особе с инвалидитетом

Канцеларија за особе с инвалидитетом при Градској управи за социјалну и дечју заштиту ради од септембра 2013. године и за сада се чини да је њено оснивање пун погодак.

 

 

Нови Сад – Канцеларија за особе с инвалидитетом при Градској управи за социјалну и дечју заштиту ради од септембра 2013. године и за сада се чини да је њено оснивање пун погодак.

Основана је да би посредовала између особа с инвалидитетом и разних институција у граду које могу допринети унапређењу њиховог положаја.

– Протеклих година је приступ инвалидности промењен и сада је актуелан социјални модел, који наглашава њихово укључивање у друштво као равноправних чланова, што значи да је сензибилизација институција које се баве питањима ОСИ постала ствар опште културе – каже шефица Канцеларије Љупка Мандић Келијашевић. – Будући да су особе с инвалидитетом једна од осетљивијих категорија у друштву, препознате су као приоритетна група у раду Града Новог Сада и ресорне Градске управе већ годинама.

Стога је и Канцеларија заснована превасходно на административном раду и пружању правне помоћи и савета, информисање грађана, али и посредовање у комуникацији с другим службама. Основна улога јесте развој локалне политике у области социјалне заштите и положаја особа с инвалидитетом у Новом Саду. Утврђивање права, као што су паркинг-места или наплата на ауто-путевима, захтеви за туђу помоћ и негу, али и подршка деци у школовању, само су неке од услуга које грађани могу затражити у Канцеларији.

– Постоји све веће интересовање, а грађанима много значи та комуникација с нама и посредништво које им обезбеђујемо – истиче Љупка Мандић Келијашевић.

Канцеларија је отворена радним данима од 7.30 до 15.30 часова, а њихове просторије у „Аполо” центру на првом спрату дневно посети више од 20 грађана. У нашем граду има више од 10.000 особа с инвалидитетом и тај број се повећава из године у годину.

Л. Радловачки

Пројекат „Подршка особама с инвалидитетом” реализовала је „Панонија медиа”, а суфинансиран је од стране Града Новог Сада. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: L. Radlovački