Zrenjanin: Više rampi za osobe sa invaliditetom

U Udruženju paraplegičara Banat u Zrenjaninu navode da u ovom gradu nemaju tačan podatak gde se sve mogu graditi rampe koje bi koristile osobe u invalidskim kolicima, jer je za neke od objekata potrebna građevinska dozvola.

 

 

Zrenjanin – U Udruženju paraplegičara Banat u Zrenjaninu navode da u ovom gradu nemaju tačan podatak gde se sve mogu graditi rampe koje bi koristile osobe u invalidskim kolicima, jer je za neke od objekata potrebna građevinska dozvola. Zakon dozvoljava i da se na nekim mestima postavi rampa bez predhodne saglasnosti nadležnih, a tu mogućnost su iskoristili u mesnoj zajednici „Dositej Obradović“.

Nekadašnja višestruka pobednica svetskog kupa u streljaštvu za invalide Snežana Nikolić prva je koristila novu rampu postavljenu u objektu Mesne zajednice Dositej Obradović u Zrenjaninu. Snežana pozdravlja ovaj potez i ujedno podseća nadležne da treba da konsultuju osobe sa invaliditetom pre gradnje rampi.

„Rampa treba da ima nagib takav da osoba sa invaliditetom u invalidskim kolicima može samostalno da se popne na tu rampu“, kaže Snežana Nikolić. I dodaje: „To je poenta, da mi budemo nezavisni i da sami funkcionišemo.“

U udruženju paraplegičara Banata navode da nema aktuelne analize gde se sve u gradu mogu postaviti rampe. Poslednja studija je rađena 2011., a za najveći broj lokacija potrebna je i građevinska dozvola.

Nenad Krbavac iz Udruženja paraplegičara Banata kaže da to može biti neki stari objekat koji je pod zaštitom spomenika kulture ili neki drugi objekat gde je zaista potrebna duga i velika rampa, koja ne može da se bez određene dokumentacije postavi.

U Mesnoj zajednici „Dositej Obradović“ u Zrenjaninu navode da su za invalide uspeli da izgrade i košarkaško igralište na kome su organizovali i prvo takmičenje. Za ovakve akcije, a i za gradnju rampe nisu potrebna velika sredstva.

O tome svedoči i Duško Radišić, predsednik MZ „Dositej Obradović“: „Sredstva su zaista minimalna, svega dvadesetak hiljada, što je omogućilo mnogo za osobe sa invaliditetom. Najvažnije je da oni budu samostalni i da za njih prepreke praktično ne postoje.“

Standard je da nagib rampe ne sme biti veći od pet odsto, da bi osobe u kolicima mogle da koriste rampu bez pomoći drugih. Razlika postoji, ako su rastojanja duža od šest metara, gde nagib može biti najviše 8,3 odsto.

Izvor: www.rts.rs