Kruševac: Radom protiv zapostavljanja

U Kruševcu su za osobe sa invaliditetom organizovani posebni javni radovi.

Polaznici obuke u Organizaciji gluvih i nagluvih / Foto S. Babović

 

 

U Kruševcu su za osobe sa invaliditetom organizovani posebni javni radovi. Tokom četiri meseca dobijaju platu i naknadu putnih troškova.

Iako se Kruševljanka sa teškim oštećenjem sluha Anita Bondžić (24) školovala za pekara u Jagodini, svoje parče hleba pokušava da zaradi u programu javnih radova, pa već mesec dana u prostorijama Osnovne organizacije gluvih i nagluvih pohađa obuku za dekupaž.

– Ideja mi je da to što sama budem proizvela uskoro i prodajem. Jer, teško je naći zaposlenje, a ovde imaju razumevanja, posvećuju mi pažnju i trude se da mi pomognu – posredstvom znakovnog tumača prenosi Anita vlastito iskustvo.

Ali, obuka koju su članice etno-udruženja „Rasina“ organizovale tri puta sedmično po četiri sata nije bila i jedina obaveza 13 polaznika kursa sa oštećenjem sluha, jer će tokom naredna tri meseca nastaviti da rade na novim proizvodima – puno radno vreme – za šta im po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova sleduje po 18.000 dinara plate i još dve hiljade na ime troškova prevoza.

– Gluvima su javni radovi preko potrebni, jer je mnogo njih koje su poslodavci odbili samo zbog toga što ne čuju – kaže Mira Milanović (51), koja se u Sarajevu školovala za optičara pri vojsci, ali nikada nije radila u struci.

Inače, obuka za izradu dekupaža je organizovana i u Gradskoj organizaciji slepih i slabovidih, za osmoro nezaposlenih iz Kruševca kojima je obezbeđen materijal za rad, a imaće i priliku da na raznim sajmovima prodaju svoje rukotvorine.

– Mi smo se srodili sa udruženjima osoba koje imaju neki invaliditet i ovo je još jedna prilika da im pomognemo – ističe predsednik etno-udruženja „Rasina“ Dušica Milenković.

Objavljeno: 16. 07. 2018.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: S. Baabović

O tome i na:

– Posao za osobe sa invaliditetom u Kruševcu – www.rts.rs