Lečenje uz konje i jahanje

Pilot-projekat: terapija za osobe sa invaliditetom u Vršcu.

Rezultati pozitivni, deca jedva čekaju nov “tretman”, Foto J. J. B.

 

 

Vršac – Pilot-projekat: terapija za osobe sa invaliditetom u Vršcu.

Udruženje “Parakvad VŠ”, koje je za pet godina rada doprinelo da osobe sa invaliditetom u Vršcu konačno postanu “vidljive”, sada je pokrenulo pilot-projekat terapijskog jahanja konja, sa ciljem da ovu osetljivu grupu, pre svega decu, uključi u sport. U saradnji sa vršačkim Sportskim savezom omogućili su da 20 selektiranih osnovaca doživi posebno iskustvo, koje će, pritom, doprineti njihovom zdravstvenom stanju.

Za terapijsko jahanje, koje se sprovodi na odmaralištu CK na vršačkom bregu, angažovana je ergela “Kremen” iz Pančeva, koja ima dva licencirana konja i pet terapeuta. Oni dvaput mesečno dolaze u Vršac da bi vežbali sa decom, koja su prethodno prošla sve medicinske preglede.

– Konji pozitivno utiču na ponašanje dece obolele od autizma i poboljšavaju muskulaturu, balans i ravnotežu kod dece obolele od cerebralne paralize, jer ritmični pokreti te životinje pomažu kreiranje novih motornih, senzornih i govornih puteva ka mozgu. S druge strane, ovo je idealan način da se takva deca rehabilituju van bolničkog okruženja i uključe u društveni život – objašnjava Višnja Andrić, vodič programa hiporehabilitacije za OSI.

Blagodeti projekta već su vidljivi, zbog čega se razmišlja da se dogodine nastavi u mnogo većem obimu.

– Reakcije roditelja i dece su sjajne, jer jedva čekaju novo druženje. Međutim, tri meseca, koliko projekat traje, nisu dovoljna da se dođe do zdravstvenog boljitka. Zato ćemo se potruditi da dogodine produžimo njegovo trajanje i da uključimo i starije osobe – kaže Dragan Vitorović, predsednik “Parakvada VŠ”.

Jahanje će se organizovati još tokom jula.

Specijalni kombi

Na terapijsko jahanje svi polaznici dolaze organizovanim prevozom – specijalizovanim kombijem u vlasništvu udruženja, koji ih, inače, svakodnevno besplatno vozi do škole i na rehabilitacije.

Objavljeno: 30. 06. 2018.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: J. J. Baljak