Užice je prošle godine dobilo SKUPOCENI LIFT za Plažu koji je već ZATVOREN

Lift koji iz predvorja stare hidrocentrale na Plaži ide na stari železnički most, a preko koga se ulazi u atraktivnu klisuru reke, ne radi jer je u kvaru, a pritom je i nebezbedan.

FOTO: M. CVETKOVIĆ / RAS SRBIJA

 

 

Užice – Biciklistima, roditeljima koji voze decu u kolicima i osobama sa invaliditetom izlazak u kanjon Đetinje sa užičkog kupališta Plaža već mesecima je nedostupan iako je postavljen lift koji je koštao 75.000 evra.

Lift koji iz predvorja stare hidrocentrale na Plaži ide na stari železnički most, a preko koga se ulazi u atraktivnu klisuru reke, ne radi jer je u kvaru, a pritom je i nebezbedan.

Lift je otvoren u martu prošle godine, a svečano su ga pustili u rad ministarka pravde Nela Kuburović, pošto je Užice za gradnju lifta dobilo 3,75 miliona dinara iz sredstava oportuniteta, te paraolimpijac Miloš Zlatić. Projekat je nazvan „Pešačka komunikacija za invalidna lica, majke sa dečjim kolicima i rekreativce koji koriste bicikle i rolere“, a iz budžeta Užica je za ovu investiciju izdvojeno 5,1 milion dinara. Koliko je lift, vredan gotovo devet miliona dinara, bio važan za užičku vlast govori i to što je na otvaranju bio gotovo kompletan rukovodeći aparat.

Lift je dobio sertifikat i upotrebnu dozvolu i 2017. je, uz povremene pauze zbog kvarova, radio. Ali, ove godine, na opšte razočaranje mnogih koji su mu se obradovali, ne funkcioniše. Sa druge strane reke postoji strmo stepenište koje vodi u kanjon, ali njime se može samo peške, a ne u kolicima ili na biciklu.

– Obradovao sam se pozivu grada da otvorim taj lift, jer znam koliko znači svim invalidnim licima koja bi da prođu kanjonom. I znam da ih je mnogo koristilo taj lift prošle godine i da su bili srećni zbog njega. A sada – razočarani su i oni i ja. Razočaran sam, toliko novca je uloženo, tolike nade su polagale u lift osobe sa invaliditetom, a on već dugo ne radi. Insistiram da ga što pre osposobe jer nam puno znači – kaže paraolimpijac Miloš Zlatić koji je Srbiju obradovao velikim brojem medalja na najvećim takmičenjima u bacanju koplja i kugle.

Vreme odmiče, skupo plaćeni lift ne radi, ne zna se ni kada će proraditi. Dragoljub Kostić, gradski većnik Užica, kaže za „Blic“ da je problem u tome što je inspekcija „Jugoinspekta“, pozivajući se na novi zakon, obišla lift i dostavila gradskoj upravi niz primedbi koje se, između ostalih, tiču i bezbednosti, i moraju se otkloniti da bi platforma radila. Pritom, delimično je i u kvaru.

– Firmi koja je napravila lift, a po ugovoru je dužna da otkloni nedostatke, dostavili smo spisak primedbi i uporno insistiramo da to što pre urade, poslednji put urgirali smo u sredu, ali od popravke još ništa. Mimo propusta koje je načinio izvođač, „Jugoinspekt“ insistira na još nekim bezbednosnim detaljima koje podrazumeva novi zakon, a koje smo mi spremni da doplatimo iz budžeta. Za sada samo možemo da se nadamo da će uskoro biti u funkciji – kaže Kostić.

Objavljeno: 25. 06. 2018.

Izvor: www.blic.rs

Autor: Vladimir Lojanica

O  tome i na:

 Kada će proraditi lift na plaži ? (VIDEO) – www.uziceoglasnatabla.com