Удружење за помоћ МНРО прославило 57. рођендан

Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама града Новог Сада је обележило 57. година постојања,…

Фото: Катарина Вукелић

 

 

Нови Сад – Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама града Новог Сада  је обележило 57. година постојања, а како председник те организације Елмедин Думањић каже, настали су у време када се Нови Сад по статуту водио као срез.

Дакле, реч је о озбиљној традицији и удружењу које је важно за наш град, будући да се бави маргинализованом категоријом људи, али и њиховим породицама, кроз неколико услуга – Инклузивни сервис „Цврчак”, који је намењен најмлађима, Омладински клуб „Крилце”, Дневни боравак за старије од 27 година, као и Клуб за родитеље, а који је заправо отворен за све заинтересоване.

– Наше удружење је важно пре свега зато да бисмо наше чланове на неки начин учинили видљивијима јер су незнање и стереотипи нешто што је највећи проблем у раду с нашом популацијом – истиче Думањић. – Ми обједињујемо и млађе и старије категорије, и на тај начин покушавамо да презентујемо њихове потребе и могућности. Уз то, њиховим родитељима много значи да знају да су им деца у сигурном окружењу.

Шаролики програм, који су припремили и чланови Удружења, као и другари из хора Медицинског факултета, употпунио је дружење с представницима градске и покрајинске власти, Црвеног крста Новог Сада, али и других невладиних организација и пријатеља слављеничке организације.

– Иза 57 година рада и постојања стоје добри резултата постигнути захваљујући добром тимском раду и одговорности, али и љубави и нежности које запослени и волонтери у овом Удружењу пружају корисницима и осталим члановима – рекла је помоћница градоначелника за социјалну политику Љиљана Коковић. – Град подржава рад таквих организација кроз конкурсе, а Удружење за помоћ МНРО је из буџета добило 1,5 милион динара кроз програмске активности и још толико кроз пројектне. Важно је напоменути да Удружење има и лиценцу за пружање услуге Дневног боравка, што је још један резултат доброг и квалитетног рада.

Ипак, све то је, некако, мање важно уколико сами корисници нису задовољни оним што добијају у оквиру Удружења. А током сваке посете уверимо се у то да њихови искрени осмеси произлазе искључиво из добре атмосфере у којој су окружени људима с много љубави и пажње у сваком погледу.

– Лепо ми је овде и све волим да радим, а највише када треба нешто да цртамо и правимо – каже корисник Дневног боравка Мирослав Босанчић, који је „пуно година” део те дружине, да се више ни не сећа колико дуго. Али сваки пут нас дочека великодушним и топлим загрљајем, осмехом и лепим речима добродошлице.

Л. Радловачки

Objavljeno: 23. 06. 2018.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: L. Radlovački