Podrška sindikata Sloga akciji za zakon „roditelj-negovatelj“

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ podržali su projekat udruženja građana „Izbor postoji“ iz Bora pod nazivom „Zaštiti da zaštitim – pomozi da pomognem“.

Foto: Sloga

 

 

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ podržali su projekat udruženja građana „Izbor postoji“ iz Bora pod nazivom „Zaštiti da zaštitim – pomozi da pomognem“.

– Projekat je osmišljen sa ciljem da podrži akciju koju već šestu godinu zaredom vode roditelji dece sa invaliditetom, koji ne uspevaju u osnovnom cilju, u usvajanju zakona „roditelj-negovatelj“, koji bi ih izjednačio u pravima i statusu sa hraniteljima dece bez roditeljskog staranja, kazao je za Danas Vladimir Radosavljević, potpredsednik Sloge.

Osnovni cilj ovog zakona jeste zadovoljavanje osnovnih i skromnih potreba u vidu minimalnih mesečnih naknada od države, kao i uplatu radnog staža, rekao je Radosavljević, aludirajući na to da je roditeljima dece invalida bitno da ostvare „koliku-toliku“ penziju, kako bi njihova deca u budućnosti imala šta da naslede, i dodao da je za sada dovoljno da se poveća pritisak javnosti kako bi se ovaj zakon što pre usvojio.

– U okviru ovog projekta biće organizovana brojna „humanitarna“ dešavanja tokom leta, kao i niz stručnih tribina gde će govornici biti stručnjaci koji svakodnevno rade sa decom sa invaliditetom, rekao je Radosavljević.

U okviru kampanje aktivno je uključen gradski odbor Sloge iz Gornjeg Milanovca, a pokrenuti projekat će se realizovati u grupi koju čini više od 10 gradova širom Srbije, kako bi se podigla građanska svest i povećala empatija neophodna za socijalizaciju ove grupe ljudi. U Srbiji ima oko 80.000 korisnika pomoći za negu drugog lica. Skoro polovinu ovog broja čine deca od 70 do 100 odsto invaliditeta.

Objavljeno: 09. 06. 2018.

Izvor: www.danas.rs

Autor: M. S. S.