Посао за 7.600 особа с инвалидитетом

Први Сајам запошљавања у овој години биће одржан 9. марта од 10 до 16 часова у холу „Мастер центра” Новосадског сајма, Хајдук Вељкова 11, у оквиру Сајма образовања „Путокази”.

 

 

Више од три и по милијарде динара издвојиће новосадска филијала  Националне службе за запошљавање за реализацију овогодишњих мера активног запошљавања за које су недавно расписани конкурси.

Осим тога, Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа с инвалидитетом обезбедио је 550 милиона динара, док ће из буџета Покрајине и локалних самоуправа бити издвојено 750 милиона. Томе треба додати и 554 милиона динара из ИПА пројекта 2013. Све то је за финансирање Националног акционог плана за 2018. годину, а који је у потпуности усаглашен с Националном стратегијом за запошљавање 2011–2020.

„Планирано је да кроз мере буде укључено 132.000 незапослених, од чега је 7.600 особа с инвалидитетом”, рекла је директорка новосадске Филијале НСЗ-а Татјана Видовић на јучерашњој презентацији мера активне политике запошљавања, одржаној у Регионалној привредној комори Нови Сад, додајучи да ће преко ИПА 2013 бити укључено још 1.512 незапослених особа.

„Нагласила бих да је у односу на исти период прошле године незапосленост у Новом Саду смањена готово 20 одсто, док је запошљивост повећана 27 процената“, казала је Татјана Видовић.

Директорка Регионалне привредне коморе Нови Сад Оливера Симовић каже да комора сарађује са свим институцијама које су од значаја за пословање и пружање подршке њиховим привредницима. О успешности досадашњих активних мера говори статистика, која указује на то да већина послодаваца, након истека уговора на одречено, одлучује да раднике запосли за стално.

„Послодавци, кад бирају раднике, гледају да то буде на дуге стазе”,  објашњава начелница Одељења за програме запошљавања, предузетништво, образовање и обуке Смиљана Радовановић. „Национална служба за запошљавање води рачуна о теже запошљивим категоријама и позива и послодавце и незапослене да узму учешче у активним мерама запошљавања. Послодавце који су спремни да запосле теже запошљиве категорије очекују субвенције“, рекла је она.

Начелница Одељења за програме запошљавања, предузетништво, образовање и обуке додала је да су програми креирани тако да одговарају теже запошљивим особама, онима који немају радног искуства, којима су потребна практична знања, као и онима које послодавац жели да оспособи за конкретне послове.

„Ми кроз десет јавних позива покушавамо да утичемо на усклађивање понуде и потражње на тржишту рада и на људски капитал, као и повечање људских компетенција“.

На Сајму 2.400 слободних радних места

Први Сајам запошљавања у овој години биће одржан 9. марта од 10 до 16 часова у холу „Мастер центра” Новосадског сајма, Хајдук Вељкова 11, у оквиру Сајма образовања „Путокази”. Реч је 25. сајму који организују филијала Нови Сад Националне службе за запошљавање и Град Нови Сад. Око 2.400 слободних радних места пријавило је 70 послодаваца.

Л. Радловачки

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: L. Radlovački